Реклама / Ads
0| 5093 |24.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

7 от 91 евробанки не минаха стрес тестовете

.
Много банки излязоха от кризата
Седем от тестваните 91 европейски банки няма да покрият изискванията за капиталова адекватност при влошаване на икономическата ситуация в следващите две години. Това съобщи Комитетът на европейските банкови надзорни органи (CEBS) в обобщено становище за резултатите от стрес тестовете на банките в Европейския съюз (ЕС).
 


Нито една от тях не е от собствениците на банки в България, пише в dnevnik.bg Павлина Хаджигенчева.

Немската ипотечна Hypo Real Estate, гръцката държавна ATEbank и пет испански банки – това са седемте кредитора, които Ройтерс сочи, че не са покрили изискването за 6% адекватност на първичния капитал при влошени икономически условия. Общо недостигът на капитал при тях е 3.5 млрд. евро според съобщението на CEBS.

"Те ще обсъдят подробно резултатите с националните регулатори и ще се консултират за нуждата от рекапитализация", допълва регулатора.

Общо 91 бяха тестваните банки, от 20 европейски държави, и представляващи 65% от банковия сектор в ЕС. Целта на изпитанието беше да се повиши доверието в сектора, така както стана в САЩ миналата година. Там резултатите показаха, че 9 от 19-е най-големи американски банки покриват успешно показателя за капиталова адекватност. На останалите беше препоръчано да наберат още 75 млрд. долара свеж капитал като буфер срещу бъдещи загуби. При нова дългова криза, загубите от обезценка на държавен дълг през следващите две години, ще бъдат 566 млрд. евро сочат още резултатите.

Hypo Real Estate беше и единствената конкретно цитирана като "потенциален провал" от международните агенции през седмицата. Съмненията на анализаторите се потвърдиха и за испанските спестовни банки, но не и за немските "ландесбанк".

Достоверността на тестовете беше подложена на масов коментар през седмицата, след официални изказвания на централни банкери, финансови министри и лидери на европейските институции, които заявиха, че са уверени в безпроблемното преминаване на тестовете. "Ако Hypo Real Estate е единствената германска банка, която не е преминала успешно, стрес тестовете ще бъдат дискредитирани - не само в Германия, но и в цяла Европа", коментира старши банков анализатор пред "Файненшъл таймс".

Изданието цитира и директори на четири от най-големите европейски банки във Великобритания, Франция и Германия, според които резултатите могат да бъдат възприети погрешно от пазарите, заради липса на достатъчно информация, неясни критерии за оценка и разлики в събирането на банковите данни.

Съобщението на CEBS сочи още, че общият показател за адекватност на капитала от първи ред ще се понижи от 10.3% през 2009 г. до 9.2% към края на 2011 г. при тестваните сценарии. За сравнение, регулаторното изискване е тя да бъде най-малко 4%, а за тестовете банките са използвали като критерий 6%. Тази съвкупна стойност обаче се дължи отчасти и на зависимостта от държавна помощ, оказана на 38 от тестваните институции, посочват от CEBS.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5436 |19.05.2010 US-посланик стресна българските банки . 5| 5624 |01.04.2009 Глоба от 5000 лв. за фирмите със стресова работна среда . 0| 9442 |30.05.2008 Да потушим стреса и да избягаме от шефа във Вършец . 0| 9374 |18.12.2007 Новогодишните куверти в София пак минаха стотака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads