Реклама / Ads
6| 5458 |29.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

71% от нашенците ще гледат морето на снимка

.
Американският вестник „Уолстрийт джърнъл” изследва курортните нагласи на европейците в 16 държави, сред които България, в началото на сезона.
 

Българите водят при европейците, които твърдят, че не могат да заделят пари за море или за екскурзия – 71%, следвани от румънците, където заплатите бяха намалени с една четвърт (70%), и 66 на сто от португалците.Пред авторитетното издание двама от трима българи заявяват,че това лято няма да почива,въпреки усилията на правителството да изчисти натрупаните отпуски.Като цяло обаче европейците са оптимистично настроени, като 6 от всеки десет са планирали лятна отпуска.
„Северните държави имат по-силни икономики и повече пари за харчене. Времето също е фактор, тъй като на места като Великобритания няма достатъчно слънце”, казва Марк Хофманс, директор на GfK, социологическата агенция в Брюксел, направила проучването.

Сред европейците, решени да летуват, най-много са шведите (87%), датчаните (85%) и белгийците (77%). В трите държави са заделили и най-много средства за ваканция. Половината от шведите заявяват, че ще похарчат между 501 и 2000 евро на човек, следвани от 45 на сто от датчаните и 41% от анктираните белгийци. Средният европеец ще даде до 500 евро, само 6 на сто ще похарчат над 2000 евро на човек.

„Всичко е въпрос на пари – цитира изданието туроператорът Аги Райчева. – Ако имаш пари, отиваш в Гърция или в Турция, ако те са по-малко – в планините в България или по Черноморието”.

Според нея повечето българи биха желали да отидат в чужбина, но не могат да си го позволят. Вестникът съобщава, че средният доход на едно домакинство у нас е 812 лева на месец (415 евро), докато в Швеция той е 3335 евро.Предпочитаните летни дестинации в Европа този сезон ще са във Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция. Гражданите на северните държави ще слязат на юг, докато тези в топлите държави ще си почиват в собствените си страни.
Изтъква се, че има повече желаещи да отидат през лятото в Африка, отколкото в северните части на Европа.Изследването показва, че българинът предпочита да отиде на море или на планина с приятели вместо с жената и децата.В същото време 36 на сто от европейците биха взели на почивка половинката си, а 35% - цялото семейство.Сред тези, които разбират ваканцията като отдих от семейните задължения, най-често има германци, испанци и българи, твърди проучването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5117 |22.06.2010 Проверяват туристическите корабчета по морето . 0| 5101 |08.06.2010 КЗК подхвана нарушителите по морето . 0| 5035 |01.06.2010 Почиваме на морето по социалистически - да, ама не! . 4| 5928 |14.07.2009 Скочиха отново цените по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads