Реклама / Ads
1| 7271 |26.10.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

9 банки в Италия и 6 в Кипър и Гърция се провалиха на стрес-тест на Европейската банка

.
Двайсет и пет от 130 банки от еврозоната, подложени на стрес тест, са се провалили на изпита, предадоха световните агенции. Безпрецедентният изпит се извършваше в продължение на 12 месеца от Европейската централна банка и Европейското банково управление.
 

Целта на проверката беше да се установи как възнамеряват банките да привлекат капитали, ако се окажат в затруднено положение. Тестовете показаха, че 25-те банки, които не са изкарали изпита, имат нужда от капитал за реагиране на кризи, който се оценява на около 25 милиарда евро, посочва Франс прес.

 

12 от тези банки обаче вече са направили необходимото, за да запълнят констатирания по време на проверката недостиг на средства, отбелязва Асошиейтед прес.

 

На изпита на ЕЦБ са се провалили напълно девет италиански банки и една германска финансова институция. Не са издържали теста и три гръцки, три кипърски, две словенски, две белгийски и по една от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция и Испания.

 

Трите гръцки провалили се банки - Eurobank Ergasias, National Bank of Greece и Piraeus Bank, имат общ капиталов недостиг от 8,7 млрд. евро, а трите провалили се в Кипър – от 2,4 млрд. евро. Не са издържали по две словенски и белгийски банки, както и по една банка от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция, Германия и Испания. В Германия провалилата се банка е базираната в Мюнхен Hypothekenbank.

Сред вече известните имена има и такива, които са собственост на дъщерни трезори в България. Така Пощенска банка, която е собственост на Eurobank Ergasias, може да е спокойна, тъй като майката е със преобладаваща собственост на инвестиционни фондове от САЩ, Канада и Азия – Fairfax, WLR, Mackenzie, Capital, Fidelity и Brookfield, които държат 65% от нея

Piraeus Bank също присъства в България, но не държи сериозен дял от депозитите и кредитите в страната. ОББ също има гръцки собственици - National Bank of Greece, но тя има държавна подкрепа и вероятно бързо ще промени капиталовата си адекватност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10505 |03.10.2014 "Делойт": Гръцки банки ще напуснат България . 8| 6543 |29.04.2014 Нови такси или вдигане на лихвите умуват банките . 0| 6134 |10.03.2014 Десет европейски банки си дават среща на писта Томба . 17| 6396 |31.01.2014 Р. Гечев: Въвеждаме плаващи лихви; променяме отношенията с банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads