Реклама / Ads
11| 6941 |04.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Ахундова за Фрог: Истината за КТБ е в резервния сървър

.
Вера Ахундова
По закона за кредитните институции банковата тайна важи с пълна сила за банкери, служители на банки, квестори, синдици и БНБ, което е описано в чл. 62. Те трябва да пазят интересите на клиентите си. Други хора не са длъжни да се съобразяват с банковата тайна. От списъка с лицата, депозанти в КТБ, за който съм обвинявана от Михнева, че съм показала на обществото, не съм укрила нито Иван Костов, нито децата му, нито децата на вицепремиера, нито което и да било лице с настоящи и минали политически ангажименти и постове, обясни пред Фрог нюз Вера Ахундова от НПО "Ние, гражданите".
 
Най-важният въпрос, отнасящ се до този списък, е каква роля имат лицата в този списък за краха на банката. Посочила съм кой е могъл да влияе добре или зле на банката от гледна точка на движението на парите. Изводите съм показала публично  с ясна цел – държавните институции всячески се стараят да укрият истината, а ощетените десетки хиляди вложители с надгарантирани депозити, както и тези с размер на депозитите до минимално гарантираните, които са претърпели съществени морални, здравни, психологически проблеми от невъзможността шест месеца да разполагат със средствата си, желаят не само да разберат цялата истина, но и да получат правосъдие и справедливост, допълва Ахундова.  

 

До 14.29 часа на 20 юни 2014 г. , когато е наложен специалният надзор над банката, са правени преводи и плащания от и към клиенти на КТБ; до 13.21 часа на 06 ноември 2014 г. от деловодството на банката са приемани уведомления за цесии, за което имаме разпечатка.

 

Съгласно заповед на квесторите от 07.11.2014 г. става ясно, че счетоводно приключване на сметките в банката не е направено.  В контекста на информацията, която сетълментът за операциите на КТБ по всички платежни системи /Борика, Рингс и др./ показва, към 22.00 часа вечерта на същата дата в резултат на платените към банката суми по различни поводи – преводи, погасявания на лихви, главници, преводи в полза на физически лица, плащания към КТБ от кореспондентски сметки на други банки и др., КТБ е разполагала с достатъчно налични средства да продължи операциите си. Затова отдавна сигнализирахме на прокуратурата и ЕК с приложени копие на сетълмент и други документи, че още в 22.29 часа са извършени плащания към лица и фирми, но не по реда на дневните заявки, а избирателно, като сметките на банката с дата 6 ноември са приключили на 14 януари 2015 г. По същия начин безпроблемно и вероятно по нареждане и избирателно такива операции са извършвани до 14.01.2015 г., за което свидетелстват приложените заповеди на квесторите №№ 3-2785 от 07.11.2014 г. и 3-22 от 13.01.2015 г.

 

Съгласно Заповед на Елена Костадинчев и Станислав Лютов № 3-22 от 13.01.2015 г. се нарежда до 15 януари да се извърши счетоводно приключване на сметките на банката с ДАТА 06.11.2014 г. В създалата се обстановка на пълна секретност, укриване на данни и факти, действия на регулиращите институции за максимално укриване на истината и на определени лица и фирми, напълно логични изглеждат заключенията ни, че през целия период на специалния надзор са извършвани незаконни банкови операции, създавани са депозитни истории на нови вложители, променяни са размерите на истинските вложения на други клиенти, извършвани са изплащания на депозити на определени лица и фирми по номинал, което се потвърждава от свидетели и служители както на КТБ, така и на БНБ.

Поради тези неоспорими документи и факти заявихме, че фактологически нашите сметки са достоверни, доколкото отразяват изцяло вече публикувани данни за депозити на вложители в КТБ и съответстват на подадените към ФГВ данни. Но дали това са истинските размери на депозитите и дали това е само толкова е броят на лицата от кръга на политически известните лица с депозити, както сами са се самоопределили при откриването на депозитните им сметки? Ние твърдим, че посочените от нас данни са вероятно точни към дата 31.05.2014 г. Въз основа на разликите между 31.05.2014 г. и 31.10.2014 г. сме изчислили остатъците по сметките и реалния размер на изтеглените преди специалния надзор над КТБ суми, както и размера плюс лихвите на сумите на депозантите, останали по техните сметки след затварянето на банката. Но дали сметките, които са в прокуратурата са също толкова достоверни?! На резервния сървър се пазят всички банкови операции. Той може да възстанови всичко, което се е случило до минута след въвеждането на специален надзор. Такава е и неговата функция в случай на срив на електрониката и основния сървър. Изчезналите имена или показаните различни цифри зад имената, които на вложителите се съхраняват там, но тази информация се крие, категорична е Ахундова. 

 

Йордан Цонев и Лютви Местан твърдят, че банката е пирамида и че сривът и не е свързан с ДПС или членове, депутати или други значими фигури от или около ДПС. Но как банката би могла да бъде пирамида, при положение че толкова компетентни хора и хора с позиции във властта са си държали парите там?! От показания списък с имена се вижда още кои хора са създали ликвидния проблем. Те са изтеглили парите си организирано от края на май  до 19 юни 2014 г., допълват Вера Ахундова и Даниел Божилов, съпредседатели на НПО„Ние, Гражданите”.  

 

При създалата се в началото на юни 2014 г. ситуация около банката - обиските на прокуратурата, разследването на шефа на „Банков надзор” и подвеждането му под отговорност, медийните атаки,  съдбата на банката и очерталият се ликвиден проблем показват съвършено ясно, че големите кредитополучатели, спрели да обслужват кредитите си, и най-вече свързаните с кръга ДПС и Делян Пеевски фирми, усвоили в течение на година около 700 млн. лв. и не са изплатили кредитните задължения в съчетание с ускореното изтегляне на депозитите им, са преодпределили срива й. Към основните виновници за срива на банката причисляваме и политическите партии и изпълнителната власт, които използваха ситуацията за предизборни цели, позволиха борбата между олигарси да доведе до сътресения в банково-финансовата сфера и икономиката като цяло, чиито последствия ще ни преследват години наред.

 

Особена форма на силно недоверие към действията на държавните институции и регулаторните органи, които, противно на европейската практика, са насочени срещу вложителите и срещу служителите на КТБ, е масовото сключване на цесии между кредитополучатели и вложители. И в тази сфера „ефективната” намеса на парламента и правителството и неспокосаните промени на „най-добрите” банкови закони, доведе до пълен хаос, за което със специално писмо и молба за бързо решаване на възникналите проблеми сме се обърнали до г-н Радослав Миленков.

 

Ето писмото до Радослав Миленков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5417 |30.04.2015 Окото на Фрог: Една трета от икономиката ни е сива, на тъмно . 13| 7323 |18.03.2015 В окото на Фрог: Бягството на чужди инвеститори обвито в мистерия . 4| 6614 |16.02.2015 П. Карастоянова пред Фрог: Ще подкрепим родните производители . 12| 5673 |12.02.2015 Б. Ячев пред Фрог: Веригите да имат квота за местно производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads