Реклама / Ads
27| 9455 |11.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Ахундова: Горанов е сред основните ликвидатори на КТБ

.
Министърът на финансите Владислав Горанов Източник: Булфото
Финансовият министър активно съдейства на сценаристите на разбиването на КТБ. В момента именно Владислав Горанов е реалният управляващ на банката и с негови заповеди се извършват ред закононарушения.
 
Това коментира Вера Ахундова от "Ние, гражданите"? пред бТВ. Преди това тя уточни, че БНБ не си свърши работата с КТБ. Укрива се и се манипулира информация. В момента узаконяват явни беззакония, които се вършат в КТБ.

Според нея в момента в КТБ се генерират пари и понастоящем има над 300 млн. лева в трезорите на клоновете на банката, които квесторите дори не са си направили труда да приберат на едно място. Като се има предвид, че охраната не е доста сериозна, това е реална опасност, заяви Ахундова.

„С едни заповеди на министъра на финансите, който реално управлява КТБ, трябва да го кажа категорично, се извършват ред закононарушения. Едното от тях е откриването на набирателна сметка на министерството на финансите в края на ноември, ето тук са 30 страници, над 450 адресата, акумулирали са 111 милиона лева, в които влиза и сумата, която общините са държали в банката, и която те твърдят, че са покрити с ДЦК”, заяви Ахундова.

„Аз ще говоря само за злоупотребата”, продължи тя и посочи, че операцията е извършена само за един ден, на 2 декември. Като основание се посочва решение на МС от 3 декември и писмо на министъра на финансите от 5 декември. „То е извършено и след това е узаконено. Има разлика от около 40-45 милиона, които не са на общини, които не са на организации, които подлежат на възстановяване на средства. И понеже в този списък от 30 страници ще видите  само 5-6 наименования на титуляри на сметки, чиито пари са прехвърлени, е твърде възможно и близко до ума, че тук са включени хора, които са близки и приближени приятели, чиито суми са покрити от държавния бюджет. Това е едното нарушение”, посочи Ахундова.

Тя добави, че извлечението, на което се позовава, е анонимно и в него фигурират 5-6 имена на приятелите на сценаристите на краха на банката. На въпроса кои са сценаристите, тя отговори: „Така както са очертават нещата министърът на финансите активно съдейства”.

По думите й сценаристите вървят „абсолютно по плана си”. В момента с нескопосаните промени в законите, които направиха специално за КТБ и с заповеди на квестора от 6 януари се сторнират операции по прихващания.

На квесторите е наредено максимално да съберат и върнат пари в КТБ, да се събират наказателни лихви по заеми, за да се наберат пари. Избирателно обаче се прекарват цесии и прихващания, като има много на държавни предприятия – „Топлофикация”, „Булгартрансгаз”, „Мини Марица Изток”, продължи Ахундова. Тези сделки обаче не са незаконни, заяви финансистът Емил Хърсев, който посочи, че в предстоящите съдебни дела това щяло да бъде изяснено, но ще минело много време.

Ахундова не пропусна и случая с управителя на „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска, за която се появи твърдение, че е изтеглила 64 хил. евро на 19 юни, след работно време, точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор. Аз лично мисля да съдя държавата в Страсбург заради цялото връщане на парите. Сега вървят обезценки на активи и никога няма да разберем какво точно става. Смятам, че капиталите от активите на КТБ ще се прехвърлят към фирми на ДПС, на Иво Прокопиев, категорична беше Ахундова.

Вероятно има някаква схема около КТБ, която е незаконна, но нищо не е ясно, обобщи и Хърсев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4611 |08.12.2014 Горанов: Бюджет 2015 е консервативен . 3| 6418 |29.08.2014 Гечев и Горанов не се разбраха за бюджетния дефицит . 0| 4837 |04.12.2011 Основните храни поевтиняха през ноември . 0| 5589 |12.10.2007 Иван Горанов: Пазарът на недвижими имоти се насочва към комплексите от "затворен тип"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads