Реклама / Ads
0| 6310 |19.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ако до 1 година няма сделка по Брекзит, паундът ще падне под 2 лева

.
През последните месеци британците усетиха решението си да напуснат Европейския съюз главно чрез джоба си-паундът поевтиня и вносните стоки и ваканциите извън Великобритания поскъпнаха.
 
Стойността на паунда стигна до най-голямата си дневна разлика между деня преди референдума и деня след него. В следващите няколко месеца той продължи плавния си ход надолу и се стигна до внезапно пропадане през октомври миналата година. Всичко това ставаше заради политическите събития в страната.
 
След октомври миналата година, пазарите се успокоиха и стойността на паунда започна да се нормализира, анализира британският "Бизнес инсайдър", цитиран от БГ бен.

Това продължи до започването на преговорите по Брекзит, които зациклиха още в  първия си кръг и застоят в тях изглежда трудно преодолим поради редица фактори.
 
При сегашната ситуация се очертава реалната възможност Великобритания да бъде принудена да поеме по пътеката на най-твърдия от твърдите Брекзити. Тоест, да излезе от ЕС без сделка и започне да търгува по правилата на Световната търговска организация.
 
Ако се стигне дотам, това неминуемо ще доведе до счупването на всички досегашни рекорди за ниски нива на паунда нива спрямо долара.

Ето и прогнозите на 3 финансови институции за това  до какви стойности може да падне паундът, ако се стигне до най-негативния възможен - сценарий да няма сделка между Великобритания и ЕС, като за улеснение стойностите са преобразувани от долари в левове:

JP Morgan Asset Management
1 паунд=1.91 лева

Ако между ЕС и Великобритания няма търговска сделка и Великобритания трябва да търгува по правилата на Световната търговска организация, тя няма да е подготвена за това, защото в момента подценява трудностите, съпътстващи подобна търговия. И тъй като страната няма никаква готовност за този сценарий, ще има рязък спад в износа и инвестициите. Това ще причини рецесия, Bank of England ще трябва да понижи базовият лихвен процент до 0%, с което ще се отмени очакваното му вдигане в края на 2017 г. или началото на 2018 г. Съответно паундът ще се изравни с еврото и вероятно ще достигне по-ниска стойност от него.

HSBC
1 паунд=1.83 лева

Британското правителство дълго време повтаряше, че е по-добре да няма сделка с ЕС, отколкото да има лоша сделка. Този вариант означава изключително „лоша сделка” за британския паунд. Несигурността във всеки аспект от отношенията между Великобритания и ЕС ще скочи рязко и ще се отрази върху търговията на стоки и услуги, правата на гражданите на ЕС, въздухоплаването, границата между Обединеното кралство и Ирландия и редица други сфери.

BNP Paribas
1 паунд=1.99 лева

Излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще доведе до еквивалентен спад на този, който се получи след референдума. Подобни спадове са неизбежни, защото при икономически шок, валутите намаляват стойността си, за да смекчат ефекта от намалените инвестиции и потребление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3847 |16.10.2017 Над 10 000 карали пияни от началото на годината . 0| 4000 |16.10.2017 Арестуваните полицаи действали от поне половин година с наркодилърите . 10| 18092 |14.10.2017 Руски експерт: На 2 февруари догодина САЩ ще конфискуват между 1 и 3 трилиона долара на руски олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads