Реклама / Ads
37| 14632 |19.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Акция: Да помогнем на президента Плевнелиев

.
Българският президент не е смело сърце, в смисъла, който му придаде Мел Гибсън във филма за шотландските войни за независимост. Но не е и нужно да върти днес меч и да си поядисва лицето синьо.
 
Но като държавен глава е длъжен да притежава поне някаква смелост. Най-малкото, защото всички него гледат и понякога даже вземат пример. Ето какво е казал Конфуций за смелостта на държавника:  В държава, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държава, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си.      

 

Колко мъдро и точно. В Чирпан нашият държавен глава заявява: „В България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси”. И спира дотук. Тъкмо да се зарадваме, че и ние си имаме Колумб, макар и в океана на политиката, и той спря дотук. Нито едно име, нито дори намек. Тесен кръг... и после нищо.  


Темата за олигарсите и кръговете около тях и някои държавни мъже е особено актуална днес. Тя обаче има доста богата биография през времето на прехода.  

 

На 14.03.2010 г. тогавашният премиер Бойко Борисов заявява, че е поръчал да му направят списък на българските олигарси.

 

На 15.03.2010 г. тогавашният президент Георги Първанов му отговаря: „Първо трябва да се изясни какво означава олигархия. Най-краткото определение е „срастване на икономическата и политическата власт”. За да улесня министър-председателя, бих му предложил една съвсем конкретна идея – да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизацията и от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения към големите фамилни фондации на българските политици”.

В края на същия ден Борисов обобщава: ”Ако президентът Първанов предостави списък с олигарси, които според него са се облагодетелствали по време на прехода, вече съм разпоредил на данъчните власти и на митниците в 30-дневен срок да предоставят всякаква информация за тях, с каквато разполагат масивите на държавата”.

Нищо обаче не се случва след тази словесна престрелка. Най-много някой олигарх да се е задавил от смях, като е наблюдавал напъните на държавните мачовци.

 

Президентът Плевнелиев иска да мине за смел. Иска да мине за смел, за да се хареса на: Брюксел, САЩ, Германия и др., на протестиращите, обществото, народа, както и на близките си приятели/покровители. Поривът е човешки и разбираем. Но напълно безмислен, ако не е придружен от конкретика.

 

Затова предлагаме на президента списък на предприемачи, финансисти, бизнесмени и водещи специалисти, които с делата си са станали известни, ако не на цялото, поне на по-голямата част от обществото. Може би изброените имена ще му помогнат да опише по-точно кръгът, за който ни говори.

 

Валентин Златев, шеф на ЛУКойл България, близък на Георги Първанов, Бойко Борисов и др.

Цеко Минев, банкер, близък на Бойко Борисов

Ивайло Мутафчиев, съдружник на Цеко Минев

Ген. Проф. Стоян Тонев, началник на Военно медицинска академия. Над 120 публикации, от които четири монографий и два наръчника. Редовен член на: Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести.

Стоян Александров, бивш финансов министър, преподавател, десетки публикации в наши и чужди специализирани издания, председател на Надзорния съвет на Демир банк

Гриша Ганчев, собственикът на “Литекс Комерс” и шеф на един от най-големите футболни клубове в страната ­ “Литекс”. Близък на Бойко Борисов, в края на управлението не толкова близък заради арести и обвинения за източване на ДДС.

Максим Димов, предприемач, бивш ковчежник на НДСВ, депутат от ДПС от 37-ото Народно събрание печели значителни суми от приватизацията, шеф на инвестиционния посредник “Хеджър”. Бил е в Надзорния съвет на Росексимбанк и е сред създателите на фалиралата Елитбанк.

Олег Недялков, бакер, създател на банка ОББ.

Николай Гигов, предприемач, собственик на “Делта-Г”, търговец на оръжие, собственик на футболния “Локомотив ­ София”. Близък на Георги Първанов, близък до НДСВ, когато трябва и до БСП по всяко време.

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, минала през цялата ерархия на банковата институция.

Тони Веков, шеф на най-голямата дистрибуторска мрежа за лекарства у нас “Търговска лига ­ - Национален аптечен център” и съдружник във варненския фармацевтичен завод “Чайкафарма”, председател на Асоциацията на търговците на едро с лекарства.

Никола Добрев, главен изпълнителен директор на компанията „КЦМ 2000“ АД. Член е на Съвета на директорите на Международната цинкова асоциация (МЦА) и на Комисията по информация, образование и имидж към IZA.

Румен Ралчев, шеф на една от най-известните охранителни фирми “Балкан Секюрити груп”. Има интереси и в други области. Близък до БСП.

Камен Пенков, собственикът на охранителната фирма “Скорпио дистрибутинг”, както и на “Скорпио Трейд” ООД. Много близък до БСП, тъст на сегашния главен секретар на МВР.

Красимир Дачев, бизнесмен, бил е шеф „Корпоративни финанси“ в „Международна банка за търговия и развитие“ и консултант на: „Нестле“ – Швейцария, „Американ Експрес“ – САЩ, „Америкън Игъл Корпорейшън“ – САЩ, „СРС“ – САЩ. През 2004 г. става зам.-председател на Българската търговско промишлена палата. Собственик на „Свилоза” и още пет предприятия.

Николай Ибушев, собственик на оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък. Има участие и във оръжейна фирма в САЩ, близък до БСП.

Дарина Павлова, съпругата на покойния президент на “MG Корпорация” Илия Павлов. Близка до ДПС и БСП. Известна с връзките си със Силвио Берлускони, бивш премиер на Италия.

Андрей Райчев, социолог, бизнесмен, съсобственик на социологическата агенция “Галъп”, голф игрища и пр. Близък на Георги Първанов, БСП, НДСВ и др.

Недялка Сандалска, мениджър, шеф на най-голямата туроператорска фирма “Балкантурист” АД. Близка до БСП и ДПС.

Атанас Бобоков, предприемач, управител на “Приста ойл” ООД и председател на Надзорния съвет на компанията. Участва в Управителния съвет на “Монбат” АД ­ завода за акумулатори в Монтана.

Цветелина Бориславова, банкер, била председател на Надзорния съвет на СИБанк, а сега собственик на Българо-американската кредитна банка. Бориславова е в управата на “Бентонит”,­ акционер в ОЦК и СИБанк. Тя е член на Съвета на директорите в “Консорциум каучукова индустрия”­ АД, собственик и управител на “Ай Ти Пи България”, ЕООД, съдружник и управител в “Интерпрайм тобако” ООД, собственик на “Ипон-2″ ООД и др. Председател е на фондациите “Екофонд-Ра” и “Българска медицина” и пр. Член на управата на „Отворено общество” на Сорос. Близка до Бойко Борисов, БСП, ГЕРБ, НДСВ и на още полезни партии и хора.

Любомир Павлов, ексшеф на ”Общинска банка” АД, съсобственик на „Труд”, „24 часа” и др. Близък до Стефан Софиянски, но вече не толкова, до СДС.

Васил Божков, предприемач, бил е председател на Българския бизнесклуб “Възраждане”, притежател на фирми с интереси в строителството, хазарта, търговията и пр. Собственик на  “Нове АД холдинг”.

Васил Иванов – Лучано, бивш министър, предприемач, собственик на сладкарници „Лучано”. Близък до НДСВ, но най-вече до БСП.

Весела Лечева, известна спортистка, бивш министър, управлява бизнеса на простреляния си съпруг Манол Велев. В същото време съжителтва със Сотир Ушев, бивш шеф на НОИ, дясна ръка на Емилия Масларова, шеф във военното министерство в кабинета „Орешарски”. Близка на Георги Първанов и БСП.

Бойко Борисов, бивш премиер, собственик на охраниелна фирма „Ипон”, близък в миналото, според Уикилийкс на групировката СИК. Председател на ГЕРБ.

Тихомир Митев, Иво Каменов, Марин Митев, шефове на варненската групировка ТИМ. Без много шум влияние и контрол върху цели сектори от икономиката, влияние и в политиката.

Младен Михалев – Маджо, предприемач, съосновател на групировката СИК, собственик на Асет банк, близък до БСП.

Тодор Батков, юрист, бизнесмен, собственик на фирми, на ФК „Левски”. Близък до Майкъл Чорни, Георги Първанов, БСП и др.

Добромир Гущеров, предприемач, ексдепутат от БСП.

Николай Банев, бизнесмен, съосновател на АКБ „Форес”, фирми в туристическия бранш, фабрики и заводи, придобити от масовата приватизация, комсомолски кадър, собственик на курорт „Русалка”. Близък до БСП.

Богомил Манчев, предприемач, собственик на Риск Инженеринг, големи интереси в енергетиката. Близък до БСП.

Красимир Георгиев, бизесмен, собственик на „Фронтиер”, интереси в енергетиката. Близък до БСП.

Христо Ковачки, близък на убития контрабандист Константин Димитров-Самоковеца. Интереси в енергетиката. Близък до БСП.

Цветан Василев, бизнесмен, основава финансово-брокерските компании „Бромак“ и „Фина С“. Собствеик на Корпоративна търговска банка, участва в ТЦ-ИМЕ, „Мел финанс“, „КВ-Реал“. Член е на международния консултативен съвет на Атлантическия съвет на САЩ. Участва като лектор на форуми на Атлантическия съвет като Black Sea Energy and Economic Summit. Свързван с Делян Пеевски, собственик на медийна група и депуат от ДПС.

Миньо Стайков, собственик на Винпром „Карнобат”. Близък до Георги Първанов, БСП, ГЕРБ.

Петя Славова, собственик на Инвестбанк и Феста холдинг. Интереси в туризма. Близка до БСП, НДСВ, СДС.

Митко Събев, съсобственик на Петрол Холдинг, Нафтекс холдинг, ТрансКарт, Лазур Ер, ФК Черноморец, хотели магазини и др. Близък до БСП, НДСВ.

Огнян Донев, притежава дялове в Софарма, Донев инвестмънтс, Унифарма, Софарма трейдинг, Софарма имоти, Българска роза-Севтополис, Доверие Обединен Холдинг, Арома, Софарма Билдингс Вестникарска група България и др. Близък до СДС, ГЕРБ.

Цоло Вутов, собственик на Геотехмин и чрез него участие в Елаците Мед, Селл АД, Пътна Компания, Пътстрой 92 и още 20-ина фирми. Близък до Георги Първанов, БСП, ГЕРБ.

Валентин Захариев, Интертръст Холдинг, и чрез него в ОЦК, Интер Пайп, Интерлеминд, ССФ, Аква тур 21, Застава ковачница, Финтехмаш, Интерагро,Юрупиън Маринтаим, Горубсо Мадан, Горубсо Рудозем, Стил Комодитис, Стил Дистрибушън, Интер Еър, ТриВижън и др. Близък до Иван Костов, СДС, БСП.

Васил Грънчаров, собственик на Еко Тех АД, близък до БСП.

Иво Прокопиев, съосновател и инвеститор в две големи бизнес групи – „Алфа Финанс Холдинг“ АД и издетелската група „Икономедиа“. Собственик по различно време още на “Булброкърс”, „Каолин”, винпром „Дамяница”, съосновател на фи­нан­со­во-ико­но­ми­чес­ка­та ини­ци­а­ти­ва „Гло­бал­на Бъл­га­рия“, в която влиза и „Отворено общество” на Сорос, „Доспат Пропърти“ ЕООД и мн. др. Лидер на т.нар. кръг „Капитал”, много близък до СДС, кръгът „агнешките главички”, Росен Плевнелиев, Цвателина Бориславова и структурите на Сорос в България.

Спас Русев, бизнесмен, свързан с „Телелинк”, лобист, интереси в хотелиерството, собственик на „Радисън”. Близък до БСП, особено НДСВ, Симеон Сакскобургготски.

Румен Овчаров, ексминистър на икономиката и енергетиката, интереси в енергетиката, близък с Красимир Георгиев – „Фронтиер”.

Стефан Софиянски, биш шеф на БТК, три мандата кмет на Столична община, член на СДС, създател на партия Съюз на свободните демократи. Близък до СДС, ССД.

Стефан Шарлопов, предприемач, собственик на Роял Къмпани Груп ЕАД, Роял Сторидж, "ЕС ЕНД ЕМ ИНВЕСТ" ООД, "Роял холидей Априлци” АД, "Колор БГ" ООД, "Роял асекс мениджмънт" ЕАД, "Шарлопов" ЕООД, "Шарлопов хотелс" ЕАД и др.

Проф. д-р Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия. През 2002 г. създава Клиниката по кардиохирургия в Пловдив, основател е и на Клиника по кардиохирургия във Варна. През 2006 г. става директор на Университетска болница “Света Екатерина” в София. Той е нейният втори директор след проф. Александър Чирков.

Георги Гергов, предприемач, собственик на Пловдивския панаир, ЦУМ, хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, курорта „Слънчев ден” и др. Близък на Георги Първанов и БСП. Лидер на общинската организация на БСП в Пловдив.

Милен Велчев, бивш финансов министър, консултант, участник в „Яхтения скандал”. Близък до НДСВ и Симеон Сакскобургготски.

Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Асарел-Медет” АД. Под негово ръководство дружеството успешно се преструктурира и модернизира, прилагайки най-добрите европейски и световни практики.

 

Списъкът може да бъде продължен. Има умни, интелигентни, находчиви и упорити български бизнесмени и специалисти, които успяват да развиват бизнес в невероятно трудните български условия. Дори някои от тях работят успешно с известни корпорации, банкови и финансови структури в цял свят. На тях трябва да се опират управляващите, защото освен добри в бизнеса и професията, са и патриоти. Те ще измъкнат страната от блатото на кризата и политическите и управленски интриги.

Има, разбира си и такива, които трудно ще обяснят появата на милиони в техните сметки, както и топлите си връзки с мафията. Работа на прокураурата, НАП и съответните институции в държавата е да разграничат едните от другите. Работа е и на президента да прави такова разграничение, иначе излиза, че не знае за какво става дума или пък се прави, че не знае. И в двата случая нещата не изглеждат добре.

 

Освен това от години в публичното пространство обикалят слухове и твърдения за съществуването на кръгове, които оказват влияние върху политическия, икономическия и мафиотския елит. Дали това е така или става въпрос за митове – магистратурата уви – не се е произнесла. Не са се произнесли и политицити, воглаве с държавния глава.

Отдавна се говори и пише за кръговете „Монтерей” – основан от ген. Любен Гоцев и ексминистър Виктор Вълков (съществува и до ден днешен, известен най-вече с анализите на обстановката, влияние за някои политически назначения в различни правителства, лобиране за отделни личности), „Орион” от времето на Жан Виденов с лидери Румен Спасов и Веска Меджедиева (икномически интереси, не съществува отдавна), „Олимп” на Славчо Христов и Иван Костов (икономически и политичеки интереси, напоследък предимно икономически, но още съществува),  „Капитал” на Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и Иван Кръстев (активен главно в кадруването за министерски и зам.-министерски постове, лобизъм при сделки), „Котараците”, свързван с Бойко Борисов и Александър Сталийски (предимно икономически интереси и лобизъм), кръг „Апостолите” на Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата (интереси в митниците), кръг „Банкя” с лидер Чавдар Чернев (много активен на последните избори, политически и икономически интереси). Кръгът около икономическата групировка ТИМ – няма име, но е много влиятелен във всички области. Има и подкръгове, като този, който се събира периодично в Правец и в който централна фигура е Георги Първанов. Отделно от „Капитал”, но близко до него като интереси и участие на едни и същи хора, е кръгът на соросовите представители у нас, главно около „Отворено общество”.

За сведение, г-н президент, съществуват и невероятно влиятелни кръгове на влияние в прокуратурата, ВСС, съда, адвокатурата. Под тяхна диктовка се приемат и променят закони. Под тяхна диктовка влизат и излизат от съдебната зала, ареста и затвора хора. Подобни кръгове за лобизъм и влияние има във всички области на живота в страната – от лекарства и винетки, до зеленчуци и скрап.

Има и редица политически кръгове, както и отделни политици, които от години държат в ръцете си лостове за управление, контрол и влияние. Те са с железни връзки в средите на властта, икономиката, финансовия сектор и медиите. До един.

Така че когато казвате: В България тесен кръг от влиятелни хора и пр., е задължително да бъдете конкретен. Ако Ви е страх, какво очаквате тогава от обикновените граждани? Те ли да правят разкрития вместо институциите и да вършат работата на държавните мъже. Тогава обявте народовластие и си отивайте вкъщи. А може би не смеете да говорите конкретно, защото сам сте замесен в някой от въпросните кръгове? Без имена и факти „откритията” ви не струват пет пари. Имена, съмнения, митове, легенди и фантасмагории се разказват и предават от години. В митологизирането на кръгове и олигарси участват и медиите. Докарали сме се дотук, защото Вие, както и Вашите предшественици говорите общи приказки. Политическата класа също. А нали от вас трабва да взимаме пример. Вие давате тон за песен...

Неотдавнашното Ви изказване всъщност е капан, в който паднахте сам. Ако назовете някой от кръговете, веднага ще ви контрират с близостта Ви до „капиталци” и „соросци”. Засега - шах. Дано сте изчислили тежеста на фактите на другата страна и на Вашата теза. Те неминуемо ще се сблъскат един ден. 

 

Екип на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6770 |19.09.2013 Пласираме дълг за 360 млн. евро в Германия . 15| 6456 |18.09.2013 С 88 мерки правителството дава свобода на бизнеса . 8| 8295 |18.09.2013 Контрабанден хляб от Румъния ни заплашва пазара . 22| 7300 |17.09.2013 Забавянето на пенсионната реформа ни излиза много скъпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads