Реклама / Ads
2| 6169 |21.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Амнистия" за фермери с дългове ще поиска Найденов

.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов обмисля предложение към Симеон Дянков да отпадне изискването субсидии да може да се изплащат само на земеделските производители, които са си изплатили всички задължения към Националната агенция по приходите.
 


Това стана ясно след среща на земеделския министър с животновъди във ферма в село Красноселци край Омуртаг.


Въведеното условие за изплащане на помощите само на селските стопани без борчове към НАП доведе от напрежение в сектора и редица протести, свързани и с недоволство от самото данъчно облагане. За пръв път през тази година фермерите трябваше да плащат налози от 10 на сто върху 40 процента от приходите им за 2010 г., тъй като изтече тригодишният гратисен период след приемането на България в ЕС.

Голяма част от фермерите обаче чакаха субсидиите, за да си покрият данъчните задължения. В резултат на демонстрациите им правителството реши да им преведе първо евросубсидията за обработваема площ или отглеждат добитък, за да си платят сметките и след това да им даде националните доплащания.

Сега Найденов ще настоява изискването за платени данъци да отпадне. По думите му на сектор животновъдство трябва да гледа приоритетно, защото в момента у нас има дисбаланс между животновъдството и зърно производството.

Министърът заяви още, че правителството прави първите стъпки за преодоляването на този дисбаланс с подготвяно предложение мерите и пасищата от общинския и държавния поземлен фонд да бъдат предоставяни на животновъдите с предимство.

Предвижда се мерите и пасищата да се дават по специална схема според броя на животните само на собствениците на добитък. Найденов призова животновъдите да се обединят, за да могат да участват с единна позиция в диалога за управлението на Държавния поземлен фонд.

Сегашното правителство е първото, осигурило на животновъдите национални доплащания на глава добитък, като през 2009 г. те получиха 79 млн. лв., през 2010 г. – 112 млн. лв. , а тази година – 120 млн. лв, посочи Найденов. Според него животновъдството трябва да бъде подпомагано, за да се преодолее дисбаланса между този отрасъл и зърнопроизводството, който се е получил през годините на прехода.

Министърът съобщи още, че животновъдите ще получат и ваучери за акциза върху горивото за селскостопански нужди.

Мога да поискам удължаване на срока за привеждане на животновъдните ферми към изискванията на ЕС, но това ще бъде обвързано със срокове, допълни Найденов по повод това, че все още голяма част от български ферми не са постигнали евростандартите и в края на годината поредният удължен срок за въвеждането на изискванията.

Не може обаче да има повече отсрочки за тези, които не желаят да се преструктурират, заяви той и допълни, че ще предложи на Дянков и мандрите да вържат фискалните си апарати с НАП по подобие на бензиностанциите.

Народният представител от Търговище Лили Боянова от ГЕРБ, която също присъства на срещата, пък обеща да направи предложение за отпадане на нотариалните заверки за договорите за наем и аренда за земеделците и да се въведе само такса, която да се заплаща в общинските земеделски служби. Според народният представител таксата няма да е висока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4747 |07.02.2011 Гръцки фермери стягат нова блокада на границата . 0| 5142 |20.09.2010 НАП разваля сделки заради неплатени дългове към хазната . 1| 5092 |23.06.2010 Събират 400 хил. лв. от кърджалийски фермери . 3| 5161 |16.04.2010 Правят закони в помощ на фермерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads