Реклама / Ads
6| 7335 |13.05.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ангелкова даде плажовете на Камчия на човек на братя Велчеви

.
Плаж на Камчия
Единственият кандидат за стопанисването на трите камчийски плажове- едноличното дружество с ограничена отговорност „Фонд Мира“, спечели състезанието без състезание на министерството на туризма.
 

Според търговския регистър дружеството е създадено през миналата година с два лева капитал, собственост на Румен Христов. В същото време обаче в партидата на дружеството е вписано запорно съобщение по молба на „МКБ Юнионбанк“ АД , заради дълг на Христов в размер на 125 818.48 евро чрез фирмата му „БСТ Мениджмънт“ ЕООД, регистрирана в Русе. Справка в информационната система „Дакси“ показва, че всъщност става въпрос за по-старо дружество, което е преименувано на „Фонд Мира“ през 2016-а, но има същия собственик и булстат. Самият Христов участва в управлението на две акционерни дружества „Краун хотел мениджмънт“, свързано с братя Велчеви и „БГ Сън Травъл“, пише Банкеръ.

 

Министър Николина Ангелкова е издала заповедта за предоставянето под наем на плажовете „Камчия – Север 3“, „Камчия – Север 4“ и „Камчия – Север 5“, разположени на територията на варненската община Аврен. Трите плажа са с обща площ 93 991 квадратни метра, а общата им дължина е 1 166 метра. От общата плажна площ са изключени пясъчните дюни (1867 кв. метра), заливаемите площи (1 099 кв. метра) и затревените площи (2 061 кв. метра). За всичко това новият чорбаджия на огромната плажна ивица ще плаща 30 333 лв. годишно в следващите пет години.

 

Въпреки пренебрежимо ниската сума за това огромно пространство, министерството на туризма е приело доста солените цени на плажните принадлежности, предложени от Христов. Според заповедтта на Ангелкова, която „утвърждава“ кандидата за наемател цената, на която ще се предлагат чадъри на плажовете, не трябва да надхвърля 15 лева за брой. Или казано по-просто всеки пожелала екстрата да не лежи на пясъка и да сложи главата си на сянка, ще трябва да се бръкне с по 30 лв.дневно.

 

Задълженията на новия стопанин са осигуряването на дейностите, свързани с водното спасяване, медицинското обслужване, санитарно-хигиенното поддържане и обезопасяването на прилежащата територия.

 

През последните години плажът на Камчия е без стопанин и остава на грижата на държавата. В същото време той е един от най-дългите и посещавани по българското Черноморие. Плажната ивица в Камчия е и една от най-опасните заради подводните течения, които се образуват при вливането на реката в морето.

 

Според някои ниската цена на наема, определена от министерството се дължи на факта, че интерес към него не е имало, а и плажът на Камчия се пълни ефективно само в почивните дни, а обезопасяването му било по-трудно заради водовъртежите край устието на река Камчия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4601 |10.03.2019 След визитата на Медведев Ангелкова откри българския щанд на изложение в Москва . 7| 11061 |27.02.2019 Експерт контрира Ангелкова: Държавата не съучаства в Туристическия бизнес, вървим към катастрофа . 5| 5001 |21.09.2018 „Инерком” продаде ВЕИ-тата, за да получи ЧЕЗ . 4| 4305 |18.09.2018 „Витоша ски” АД кани вицепремиера Симеонов, кмета Фандъкова и министрите Ангелкова, Димов и Кралев да инспектират съоръженията на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads