Реклама / Ads
23| 6410 |02.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Г. Ангелов: Правителството взима заем, за да финансира няколко месеца живот

.
Георги Ангелов
Нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност; това е решение с лоши последствия за икономиката, смята Ангелов.
 

Обявеният от финансовия министър Петър Чобанов предстоящ ремонт на бюджета на страната предизвика изненада у икономисти и експерти, особено на фона на излезлите часове по-рано положителни данни за фискалния резерв, показващи липса на „дупка” и наличие на излишък, заяви по БТВ Георги Ангелов, старши икономист в „Отворено общество”. 

Според него попълването на обявения от Чобанов недостиг с емитиране на нов дълг е решение с лоши последствия за икономиката и е начин кабинетът да си финансира още няколко месеца живот.

Експертът от „Отворено общество” изрази учудване как е възможно да се появи въпросната „дупка” от 2 млрд. лв., съобщена от министъра, при положение, че за май има излишък. Според него социалният пакет, който кабинетът на Пламен Орешарски гласува няма как да повлияе, защото първо не е в сила все още и второ – той се изчислява с преразпределяне на средства, а не с нови разходи.

 

Георги Ангелов изрази опасения, че ако се емитира нов държавен дълг се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари, заради вътрешната несигурност в страната. „Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишават и това е още от първия ден след изборите”, посочи той.
 

Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната. „Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1. млрд повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка”, посочи несъответствието с предизборната позицията на партията мандатоносител Георги Ангелов.
 

Икономистът от БАН проф. Иван Ангелов изрази по-различна позиция, но подкрепи виждането , че не бива да се взима нов кредит. Според него наистина ремонта на бюджета е изненада, а „смутните времена” в момента са довели до по-ниска събираемост на данъците, което отваря въпросният недостиг. „ В сегашния бюджет събираемостта на данъците и потребностите са около 18.4 млн. лв. и те очакват при несигурност данъкоплатците да закъсняват данъците си. Управляващите планират да активизират икономическата и социалната политика с по-сериозен пакет от социални мерки, а сегашният е само стъпка в правилната посока”, смята икономистът.
 

Експертите спориха около темата има ли полза правителството да повиши събираемостта на данъците. Според Георги Ангелов кабинетът предпочита да пусне нов дълг, защото е по-лесно и не е вярно, че заради протестите хората не си плащат данъците. „Служебният кабинет показа, че приходи могат да се събират и доведе бюджета до излишък”, коментира Ангелов.
 

Проф. Ангелов, добави, че в писмото, което е изпратил до премиера Пламен Орешарски посочва идеи откъде да се вземат ресурси за попълване на недостига. „Драконовски мерки за събираемост на вземания, например контрабандата. Препоръчвам му още съкращения в администрацията.” Експертът от „Отворено общество” припомни, че справянето с контрабандата и пълненото на бюджета с пари е било от първите предизборни обещание на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9544 |11.07.2012 Дянков взима двореца "Кричим" . 27| 7369 |06.04.2012 Правителството преговаря с 3-ма купувачи на ОЦК . 22| 7435 |05.03.2012 Българинът харчи 40 лв. за себе си, 60 му взима Дянков . 63| 7077 |29.02.2012 При Станишев взимаха бонуси и си пазеха постовете, а при ГЕРБ уволняват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads