Реклама / Ads
0| 4876 |18.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Асоциация се прецели в сивата икономика у нас

.
Утре в морската столица Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)ще представи Започващите вътрешно фирмените одити от региона на Варна, в изпълнение на проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика".
 

Целта на тези одити е да се събере информация за формите и проявите на сивата икономика и за начините, по които те ощетяват изрядните предприятия, работещи на светло, съществуващите системи за управление и контрол, които са изградени в предприятията за предотвратяване на проявленията на сива икономика.

На въпроси на журналисти ще отговарят: Васил Велев - председател на УС на АИКБ; Милчо Близнаков - член на НС на АИКБ; Милена Ангелова - главен секретар на АИКБ и ръководител на проекта.

АИКБ изпълнява четиригодишен проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика", финансиран по операция BG 051PO001-2.1.05 "Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори" в рамките на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България, пише в разпространено до медиите съобщение от АИКБ.

Основната цел на проекта е ограничаване и превенция на неформалната икономика в България, както и в пилотните сектори машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.

В периода на изпълнение на проекта между 2009 - 2013 г. партньорите по проекта си поставят задачата да разкрият формите и моделите на проявление на неформалната икономика, като идентифицират количествените характеристики на проявлението на това явление. На основата на разкритите тенденции и предизвикателство, ще бъдат планирани системни стратегически действия по нейното ограничаване и превенция, включително чрез създаване на Национален Център, обезпечаване на функциониране на система за измерване на риска от наличието на неформална икономика, включително посредством съставяне на Композитен Индекс за диагностика и превенция, създаване на обществена нетърпимост към всички форми на проява явлението, разпространение на информация, извършване на обучения, анализ на съществуващата нормативна уредба и предложения за нейното подобряване.

Борбата с неформалната икономика е определяна като приоритет от всички правителства, управлявали страната ни от началото на прехода към пазарна икономика до днес. Една от причините за не пълните и не особено устойчиви резултати от предприеманите мерки е липсата на координация на национално равнище. По тази причина приоритет за партньорите по проекта е активното включване и ангажиране в изпълнението му на всички страни, които имат отношение към ограничаването и превенцията на неформалната икономика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5241 |18.02.2010 МВФ инспектира българската икономика . 0| 12966 |16.02.2010 Кризата в Гърция – воденичен камък за българската икономика . 0| 5618 |12.02.2010 Българската икономика се е свила с 5.1% през 2009 . 0| 5163 |27.01.2010 Икономиката ще произведе 3-4 млрд. повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads