Реклама / Ads
2| 5492 |15.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Атака" и министър спорят за АМ "Тракия"

.
АМ "Тракия" Източник: Вяра Йовева
Минимум 90% от работниците по българските магистрали, които се строят в момента, трябва да са български граждани. Това заяви днес в парламента Николай Пехливанов от „Атака".
 

И отправи питане към регионалния министър Росен Плевнелиев защо при строежа на АМ „Тракия", ЛОТ2, който обхваща участъка Стара Загора - Нова Загора, липсва изискване работниците на този терен да са български граждани.

В Гърция не се допускат чужди фирми да участват в проекти с европейско финансиране, коментира Пехливанов. Той уточни, че в южната ни съседка за чужди фирми се считат тези предприятия с по-малко от 50% гръцко участие.

Колегата му от „Атака" Станислав Станилов допълни, че поръчките за много строителни обекти в предишния мандат са спечелени от турски фирми, които внасят работници от Турция.

Националистите са категорични, че в условията на криза, където най-засегнат е строителният сектор, държавата трябва да постави условия на строителните обекти да има повече български работници. Във времето на криза строителният сектор пострада най-много, категоричен бе Николай Пехливанов.

От своя страна регионалният министър Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна, че не може да се постави условие за повече български работници. Според него това е дискриминационно условие и противоречи на Закона за обществените поръчки. Той допълни, че очаква трите непостроени лота на АМ "Тракия" да ангажират около 6 хил души.

Той каза още, че правителството предприема антикризисни мерки за справяне с негативните последици от финансовата криза, като например по-бързото придвижване на проектите по оперативните програми.

Безработицата в строителния сектор бележи ръст от около 15%, посочи още Плевнелиев, с което опроверга твърденията на депутата от „Атака" за силните негативи на кризата върху строителния сектор. Този процес според него е в рамките на нормалното за кризисна ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4902 |08.01.2010 Зам.-министър се прави на Колумб в туризма . 16| 4852 |16.12.2009 Енергетици в паника след изявление на министър . 2| 5575 |16.11.2009 И министър Дянков с неплатени здравни осигуровки . 7| 6183 |25.09.2009 Мистър Гаф скочи срещу министър Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads