Реклама / Ads
2| 5797 |23.10.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Авансово “Булгартрансгаз” е изръсила 250 млн. лв. за “Балкански поток”

.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова Източник: БГНЕС
Близо 250 млн. лв. предварително е платила държавната “Булгартрансгаз” за строителството на “Балкански поток”. Това обяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода: строителят “Аркад” да осигури заем или “Булгартрансгаз” да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.
 

Газопроводът “Балкански поток” ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. поради забавяне на обществената поръчка за строителството. “Стремежът на нашето правителство е да дадем възможност и България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, но за да се стане това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила”, заяви Петкова.

 

“Балкански поток” е алтернативният маршрут за доставка на руски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му – повече от 15 млрд. куб. метра.

 

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон: “Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра”.

 

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова, България е предложила на Брюксел план да запази тези мощности до 2050 г.

 

“46 % от електрическата енергия, която е нужна на страната, се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища. През зимата този процент достига до 60”, съобщи енергийният министър.

 

За да поевтинее токът за бита и за дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи да отпаднат дългосрочните договори за изкупуване на ток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4958 |22.10.2019 И Хърватия кандидатства за новия завод на Vоlkswаgеn . 1| 6280 |22.10.2019 Банките ще бъдат задължени да заменят увредените банкноти безплатно . 12| 7293 |22.10.2019 НОИ предлага вдигане на пенсиите с 6,7%, таванът остава 1200 лв. . 1| 5136 |21.10.2019 Компания купува лица на хора, предлага по 130 хил. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads