Реклама / Ads
0| 5056 |08.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Австрия проявява интерес към „Набуко” и „Южен поток”

.
Австрия проявява висок интерес и към проекта за газопровод „Набуко", който е приоритетен, и към „Южен поток", заяви президентът Георги Първанов след среща с Федералния канцлер на Австрия Вернер Файман, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 

Вернер Файман е подчертал, че става дума за проекти, които се допълват, и от които и двете страни могат да спечелят.На срещата отново бе подчертан взаимният интерес на България и Австрия от задълбочаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката - построяването на нови газови хранилища в България, изграждането на междусистемни връзки с газопреносните мрежи на съседните страни, развитие на възобновяемите енергийни източници.

Вернер Файман потвърди пред Георги Първанов подкрепата на Австрия за присъединяването на страната ни към Шенген на основата на изпълнението на необходимите за това критерии. Президентът Първанов запозна Вернер Файман с резултатите от проведения през февруари т.г. КСНС, както и с готовността на страната ни да изпълни техническите изисквания още в рамките на близките десетина дни. Българският президент припомни очакването на България присъединяването към шенгенското пространство да бъде осъществено в рамките на унгарското председателство на ЕС и изрази надежда този въпрос да не бъде обвързван с прогреса по Механизма за сътрудничество и оценка.

На срещата бяха обсъдени също така Пактът за конкурентоспособност и реализацията на Дунавската стратегия.
Преди това Първанов се срещна с президента на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл, който оцени високо двустранните икономически отношения и съществуващото доверие между бизнеса на двете страни. Лайтл сподели пред българския президент опита на Австрия да изведе като приоритетни инвестициите в науката и иновациите като ключов фактор за постигането на качествено нов растеж. Това, според Кристоф Лайтл, е пътят държавите от Европейския съюз да запазят конкурентоспособността на целия Съюз спрямо динамично развиващите се азиатски страни. В тази връзка Георги Първанов отбеляза интереса на България да почерпи от опита на Австрия при изграждането на ефективни връзки между държавата, бизнеса, университетите и научните звена. Както е известно, българският държавен глава нееднократно защитава тезата си, че приоритетни за страната ни трябва да станат науката и иновациите, за да се постигне качествено ново равнище на икономическото ни развитие.

В рамките на визитата си Георги Първанов се срещна с Председателя на Националния съвет на Република Австрия Барбара Прамер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4912 |10.01.2011 ЕС: Не предвиждаме сливане на „Набуко” и „Южен поток” . 4| 5290 |06.12.2010 Наши бизнес активи с голям интерес от чужденци . 4| 6216 |24.11.2010 ОАЕ проявяват интерес към българското сирене . 5| 5540 |23.11.2010 Австрийци с интерес към АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads