Реклама / Ads
8| 6451 |25.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Автентична Рибарица вече е мит, инвеститорски мераци съсипаха селцето

.
Селото, в което преди 10-тина години цареше спокойствие и тишина, а часовникът сякаш бе спрял, в момента е един от основните центрове за туризъм и хотелиерство в страната.
 

За да си намериш стая, резервациите се правят 2-3 месеца в аванс, независимо от факта, че всяка втора къща дава стаи под наем, а хотелите никнат като гъби.

Цените на имотите в момента вървят около 100-110 евро на кв. м. Това е основната причина много от местните хора да продават земите си, а строежите неспирно се множат. Селото отдавна е загубило автентичността си, точно заради бързо развиващия се туризъм през последните години – младото поколение рибарчани превръщат наследените си къщи в стаи за гости, а животновъдството е намаляло рязко и да видиш крави по улицата е рядкост. В рамките на селото, което е дълго 12 км., „Бели Вит” има четири притока, най-известен от които е р. „Костина”. На 12 май 1876 г. Георги Бенковски и четата му били на път да преминат "Костина", когато турска войска ги нападнала в засада – успял да се спаси само Захари Стоянов, който минавайки последен скочил от моста в тогава бурната река и избягал от поробителите. Главата на Бенковски била отсечена и измита в т.нар. „кърваво кладенче” до което има издигнат паметник в негова чест. Едно от „чудесата” в Рибарица е хотелът „Casa Domini”, чиито архитектурен стил е трудно определим, има си от всичко по малко – римски колони, кичозни орнаменти по екстериора, а дори и казино. Тази сграда не може по никакъв начин да се върже със заобикалящия я пейзаж, това е факт и за много други нови постройки, например пететажното полицейско управление, което в момента се строи в началото на селото. Рибарица вече наистина не прилича на себе си и въпросът който е актуален на този етап е до кога тези хотели ще имат посещаемост? Това, за което идват туристите – да видят природата и да се откъснат от пренаселения град, скоро ще изчезне напълно. Реката, в която вече няма и помен от риба, е толкова мръсна, че за къпане не може да става дума, а нивото на водата намалява повече с всяка изминала година.

 

ribarica1.jpg
ribarica6.jpg
ribarica5.jpg ribarica2.jpg
ribarica4.jpg
ribarica.jpg
ribarica8.jpg ribarica7.jpg
Снимки и текст: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5316 |24.08.2008 Руски туристи идват на море със самолет и се връщат с нов автомобил . 1| 5379 |22.08.2008 Властта отказа да инспектира строежите на Рила . 4| 6236 |22.08.2008 ЕВН и Е.ОН съкращават служители . 5| 5546 |22.08.2008 Близо 4000 българи получават доходи от лихви от сметки в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads