Реклама / Ads
3| 5307 |08.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Автомобили изчезват по морето; джебчиите са там отдавна

.
Организирани групи и индивидуални гастрольори, виртуозни джебчии и грубиянски посегателства – всичко това е част от Черноморието ни в разгара на сезона. Към тях се прибавят и автоджамбазите.
 

 Ана Кочева

Август е месецът, в който трудещите се почиват, а крадците се трудят. По-голямата част от индивидуалните апаши и организираните банди се изнесоха по Черноморието още в края на юли. Полицията в градовете и туристическите комплекси по крайбрежието безпогрешно разпознава почерка на „местните” и на „гастролиращите” и може да установи коя от групичките посяга. Вещината им обаче приключва дотук! В повечето случаи при по-дребни кражби потърпевшият просто пие една студена вода и се прощава с изчезналите вещи.

Най-честите посегателства се извършват по плажовете и хотелите. Небрежността на курортистите също помага на крадците. Забравените отворени врати и прозорци, особено по ниските етажи на хотелите и къщите са всъщност гореща покана към вечно бдящите апаши, които в подобни ситуации са просто „длъжни” да проверят какво има в стаята. От полицията съветват, независимо от жегите, прозорците да се затварят, а вратите добре да се заключват когато в жилището няма никой. Най-ценните и важни вещи би трябвало винаги да са с нас, но в никакъв случай наяве, или по външни джобове или раници на гърба. Те се преджобват най-лесно. Летовниците са най-застрашени на плажа или по заведенията. От Равда през Ахелой, Поморие, та до Бургас мургави джебчийки обикалят ивицата на групи и дебнат къпещите се, които, излизайки от водата, вече са „олекнали” откъм пари, телефони, фотоапарати – все неща, които се оставят край хавлиите, за да се държат „под око”. На злосторниците обаче зрението е по-остро.

  В добре охранявания хотелски комплекс „Sunset resort” холандско семейство изпищя ден преди завръщането си обратно от кражба на камера край плувния басейн край един от хотелите, съобщиха от РПУ-Поморие. Този тип обири обаче буди известни съмнения за истинността на кражбата, защото нерядко западните туристи използват съмнителната слава на нашата страна и симулират такива по-дребни кражби точно в края на почивката си, за да получат пари от застрахователите в своята страна.

Съвсем другояче стои въпросът с автомобилните посегателства. Полицейски източници, близки до frognews.bg, съобщиха, че през този сезон по морето най-често се крадат „Фолксвагените” – Пасат, 4-ка и 5-ца. Има предпочитание към колите с чужда регистрация – обикновено тях ги „прибират” за подкуп. Чужденецът или пък почиващият от друг град предпочита да даде някоя и друга хилядарка, но да си върне возилото непокътнато. В повечето случаи преговорите стават конфиденциално, без намеса на полицията. Когато в други ситуации дойде ред и тя да вземе участие, то се оказва по-скоро констативно. И пак почерците на автоапашите са добре известни. „Несебърлиите” прибирали коли в по-ранните часове на нощта – между 23 и 01 часа, докато „поморийците” действали в малките часове – между 03 и 04. Набройка ли се кола, нищо не било в състояние да я спаси – майсторлъкът на „спецовете” по колите преодолявал дори някои модели с GPS-система. Въпреки че, в интерес на истината, автоджамбазите са се поукротили през последните години. Кражбите на коли, дори и в този регион, сочен преди години като „център на автомафията”, са намалели драстично. Може би защото тарторите на тази мафия вече са се напечелили от коли и са пренасочили интересите си в друга посока. Хотелиерството и ресторантьорството, например: те са хем доходни, хем безрискови по отношение на закона. На някои дори се налага да минат от другата страна на барикадата. Когато в хотела пристигне гост с лъскаво возило, въпреки голямото изкушение, то трябва да бъде стриктно опазено в името на доброто реноме. Палачинката рано или късно се обръща.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8100 |07.08.2007 Строят VIP квартали във Велико Търново . 0| 7222 |07.08.2007 БМФ продава кораби, общежитие и банков офис . 0| 5293 |06.08.2007 НАП погна търговците по морето . 0| 5281 |06.08.2007 НАП погна търговците по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads