Реклама / Ads
1| 5135 |23.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е 51-ва по правене на бизнес

.
Трайчо Трайков
България е на 51-во място в света по отношение на условията за правене на бизнес. Това съобщи експертът на Световната банка Джон Полнър, цитиран от БГНЕС.
 

Според Полнър страната ни заема сравнително добро място в световната класация, което вече защитава няколко години. В същото време обаче чувствително изостава от стандартите в другите страни - членки на ЕС. 

От Световната банка отчитат, че през последните шест години периодично се намалява административната тежест. В същото експертът подчерта, че бизнеспроцесите се забавят на общинско ниво, тъй като местните власти не прилагат правилно законодателството на местно ниво, няма възможност за електронно подаване на документи, няма публични регистри с всички такси, "ръката на държавата се намесва в стопанската дейност". Отправена е от Световната банка препоръка за създаването на онлайн регистри, промяна на ЗОАРАКСД, така че да се спазва принципа на мълчаливото съгласие и подобряване на условията за бизнес на местно ниво. Експертите са на мнение, че е необходима държавна политика за държавните такси и методика за формирането на стойностите им да бъде периодично преразглеждана. Изоставането на страната в областта на бизнес регулацията бе подчертано и от постоянния представител на световната банка у нас Маркус Репник.

Министър Трайков добави, че откакто ЗОАРАКСД е създаден през 2004 година, е имало между 40 и 70 % увеличаване на административната тежест, особено в общините. "Ясно е, че за да прогресира икономиката и за да бъде локомотив на обществото ни, трябва да бъде дадена максимална свобода на частните стопански субекти да развиват стопанска дейност. Държавата не може да свърши тази работа вместо фирмите", посочи той.

Министърът изтъкна, че фирмите са тези, които създават националното богатство, заплащайки данъците, заплащат за поддържане на социалните системи. "Що се отнася до регулирането трябва да е пределно ясно, че социалните тъкани хващат рак тогава, когато задълженията на едни се превръщат в права на други или обратното", коментира още министърът. Трайков увери, че правителството иска постепенно да излезе от бизнеса на държавата да акумулира средства чрез регулацията и такси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5853 |18.11.2010 СБ: Икономиката на България се възстановява . 2| 5168 |17.11.2010 Има диалог между България и Гърция . 1| 7113 |17.11.2010 България "разпната" между ЕС и Русия заради "Южен поток" . 2| 5183 |16.11.2010 Миков: България ще загуби, ако отлага енергийните проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads