Реклама / Ads
4| 5854 |23.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България да благодари на арабите!

.
Тази година България не може да се оплаче от лятото си - жадни за слънце германци напълниха плажовете и курортите по Черноморието. Но дали са останали доволни, ще дойдат ли пак? Кое им е харесало и кое ги е отблъснало?
 

Водещите туристически агенции са единодушни: от година на година България се превръща във все по-желана и атрактивна туристическа дестинация, особено за млади хора. При това туроператорите изрично подчертават, че не става дума за онези младежи, които търсят безкрайния купон.

 

„Тази година изненадващо много млади германски семейства са избрали да летуват с децата си в България. А за идното лято очакваме напливът да е дори още по-голям”, уверява Петра Варт от туристическата агенция ФТИ. Според нея най-популярни и особено предпочитани от семействата са курортите Златни пясъци и Слънчев бряг, следвани от Обзор и Албена. „Германският семеен турист избира тези курорти най-вече заради изгодните цени на хотелите, които същевременно предлагат множество развлечения за децата”, казва Петра Варт.


Цените - ниски, жените - красиви

Дали обаче българските курорти могат да предложат за всекиго по нещо? Много коментари по тази тема можем да открием на една от най-популярните интернет страници за обмен на впечатления от туристическите дестинации - Holidaycheck.de. В отзивите си потребителите на форума определят Златни пясъци и Слънчев бряг като идеални дестинации за необвързани млади хора. Ето какво пише един от потребителите: „Златни пясъци е рай, цените са уникално ниски, партито е страхотно. А жените - красиви.”

 

Докато за едни Златни пясъци е купонджийски рай, за други се оказва същински ад. Защото там летуват различни възрастови групи туристи - както младежи, така и семейства. Техните потребности са доста различни, понякога дори противоположни, но този факт сякаш остава без достатъчно внимание. Така само през последните месеци се е удвоил броят на онези туристи, които предпочитат по-спокойно местенце за отдих и почивка, далеч от дискотеките и шума.

„Реално погледнато, повишеният интерес към България е и резултат от сътресенията в Северна Африка”, подчертава Инга Шверт, пресаташе на агенция Дертур. „Много от германските туристи решиха да заменят традиционните си ол-инклузив дестинации, като Тунис и Египет, заради политическите конфликти в този регион. А България поддържа същото ценово ниво”, казва Шверт.

 

Това обаче не означава, че съотношението между цена и продукт отговаря на очакванията на германските почиващи. Много от тях от личен опит препоръчват почивка с полупансион. Освен това те често пъти предпочитат не кухнята в своя хотел, а специалитетите на някой местен ресторант, като се ориентират по това дали българите харесват този ресторант. Защото като цяло българската кухня е много вкусна, но само ако не е приготвена в хотел ол-инклузив, където се икономисва от храната.

Щефан Суска, пресаташе на агенция Алтур, предупреждава българските хотелиери да не се радват прибързано на успешния сезон. Да, бизнесът спечели от арабската пролет, но все още има много за подобряване. Според Суска сега е моментът да се заложи на високото качество, за да се подобри имиджът на страната зад граница.


Вирусът "България"

Неговото мнение потвърждават множеството отзиви на потребителите на Holidaycheck.de. Досега редовните германски туристи бяха привличани от краткия полет и изгодните цени, но с тях може да се похвали не само България. Тази година качеството на услугите и съотношението между цена и продукт по българското Черноморие разочарова много от тях.

Радостен е обаче фактът, че расте броят на почитателите на прекрасната българска природа, на добратя кухня и симпатичните, гостоприемни хора в страната. В Holidaycheck.de феновете на България неуморно подчертават нейните предимства. Те споделят, че посещават редовно страната през лятото и ако са й "изневерявали" с друга дестинация, винаги са съжалявали след това. Вирусът "България" ни зарази още преди 30 години - признава потребителка на сайта. "Наши познати ни се присмиваха, че обръщаме гръб на останалия свят, но след като видяха морето и плажовете, се заразиха и те", разказва още тя и споделя, че след като се пенсионира, по всяка вероятност ще се премести да живее някъде по българското северно Черноморие. (Deutsche Welle)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5455 |14.09.2011 Российская газета: България погребва туристическата си репутация . 15| 6035 |13.09.2011 България Ер отряза Алма Тур; туристите остават . 2| 5404 |08.09.2011 България е увеличила износа за ЕС . 5| 7160 |26.08.2011 Министър стъпи на египетски плаж в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads