Реклама / Ads
3| 4842 |22.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България готова да отговаря за заменките в Брюксел

.
Мирослав Найденов
България ще се опита да убеди ЕК, че замените на гори не са нерегламентирана държавна помощ, а престъпление във връзка с вътрешното законодателство на България, за което вече има повдигнато обвинение срещу бившия шеф на Агенцията по горите.
 

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той допълни, че благодарение на мораториума, наложен от държавата, въпросните земи не са си сменили предназначението, и по този начин престъплението не е консумирано докрай.

На 24 март 2010-та година изтича срокът, до който България трябва да даде окончателен отговор на Европейската комисия за замените на земи от горския фонд, заради които страната е застрашена от нови санкции.

Земеделският министър уточни, че освен към Бившия директор на Агенцията по горите Стефан Юруков, обвинения вероятно ще бъдат повдигнати и срещу други ръководни дейци, които са подписвали заменки. „Ще се борим да не ощетим държавата, защото всяка глоба, която ни наложат, ще доведе до прецедент и ще ни коства нещо”, изтъкна министърът. Той съобщи, че в правителството е обсъждано предложението на синдикатите да се търси вариант за „компенсация на реалните цени и платените стотинки”. „В новия Закон за горите ще предложим механизъм и ще търсим начин, който е направил замяна, да заплати реалната стойност”, коментира Мирослав Найденов и уточни, че се очаква до юни т.г. новият закон за горите да бъде приет.

„Гората, дори и да е заменена и да е с частен собственик, биоразнообразието е държавно, а гората не може да бъде изсичана без разрешение на Агенцията по горите. Това, за момента, спасява положението”, заяви министърът. „В момента заради мораториума общински инфраструктурни проекти също са блокирани”, каза Найденов.

Според него бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков не е вземал решенията еднолично. Ясно е, че това е ставало с нареждане отгоре. Над него е бил кой – да не ме съди, вие ще се отговорите, и в партийната йерархия, и в Министерски съвет. Само, че Министерският съвет си е имал министър-председател”, посочи земеделският министър. „От общо над 300 заменки е променено предназначението на 12. През 2009 година няма променено предназначение”, допълни Найденов.

Министърът направи тези изявления в Панчарево, след като обяви, че бившият директор на общинската служба “Земеделие” и бивши служители ще бъдат дадени на прокурор. Министър Найденов посети общинската служба в Панчарево за представянето на новата интегрирана система за администриране и контрол на очертаване на земите по кампания`2010 за директни плащания. На базата на тази система ще бъдат раздадени над 1 млрд. евро, каза министърът. Заради това, че системата не е функционирала България е глобена от Европейската комисия за 2007 г. - с 40 млн. лева, за 2008 г. - с 49 млн. лв., а сега чакаме да разберем каква ще е санкцията за 2009 г., каза Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5516 |20.03.2010 България е единствена, която не рециклира боклук . 8| 7446 |18.03.2010 Стартира кампания "България рай за българите" . 0| 4997 |18.03.2010 България 2-ра по атрактивност на инвестиции . 0| 4805 |15.03.2010 България грабна специалния приз на ITM в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads