Реклама / Ads
0| 5686 |27.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България избрана на три важни позиции в структурите на Световната организация по туризъм

.
За първи път сега нашата страна беше единодушно избрана за член на двата най-важни комитета на Световната организация по туризъм (СОТ), а именно за Програмния комитет и за Комитета по бюджет и финанси, за периода 2007-2009.
 

България като страна беше избрана и за заместник - председател на Комисията за Европа на СОТ за периода 2007-2009. Това стана на 17-тата Генерална Асамблея на Световната Организация по туризъм към ООН, която се провежда в периода от 22-29 ноември 2007 г. в Картагена, Колумбия.

На форума участват 700 представители от 153-те страни-членки и 500 представители от страни в качеството им на асоциирани и афилирани /неправителствени/ членове. България е представена на правителствено ниво от Анелия Крушкова – председател на Държавната агенция по туризъм и от Станислав Новаков – заместник председател на агенцията.

В рамките на асамблеята се провеждат срещи на 6-те Регионални комисии на Световната Организация по туризъм към ООН, а именно: за Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Южна Азия, Източна Азия и Тихия Океан и Близък Изток. В състава на всяка регионална комисия влизат представители на националните туристически администрации, които провеждат и съдействат за провеждане на политиката на СОТ за развитието на туризма. Представители на регионалните комисии участват за определен период от време в работата на Изпълнителния съвет и 6-те комитета на организацията.

На 26 ноември 2007 г. се проведе 46-та среща на Комисията за Европа на организацията, в чийто дневен ред бяха включени избори за нейни представители в следващата Генерална Асамблея, по-точно в Изпълнителния съвет, в Програмния Комитет, в Комитета по бюджет и финанси, в Комитета по устойчиво развитие на туризма, в Комитета по конкурентноспособността на пазарите, в Комитета по статистика и туристическа сателитна сметка, в Комитета на афилираните /неправителствени/ членове. От общо 42 страни-членове на регионалната комисия присъстваха 35 страни-членки.

До момента, България е била избирана само за страна-член на Изпълнителния съвет на организацията за периода 2003-2007 от европейската квота. За първи път сега нашата страна беше единодушно избрана за член на двете най-важни комитети на организацията, а именно за Програмния комитет и за Комитета по бюджет и финанси за периода 2007-2009. Комисиите докладват на Изпълнителния съвет на организацията за нейната бъдеща програма и финанси. Това е голямо признание за приноса на страната ни в развитието на туризма в световен мащаб и в частност в региона. Кандидатурите са поименни. Българската кандидатура е на г-н Станислав Новаков – заместник-председател на Държавната агенция по туризъм. Комитетът по бюджет и финанси се състои от 9 члена. България беше подкрепена от всички присъстващи на срещата. Бяха избрани също и председател и заместник-председатели на Комисията за Европа за периода 2007-2009, където България като страна беше избрана за заместник - председател. Убедителното представяне на България по време на 47-та среща на Комисията за Европа е в годината, когато страната е пълноправен член на Европейския съюз. Признанието към страна ни е в съответствие с политиката на Правителството на България за представянето й като част от голямото европейско семейство. Европа е най-важният регион за Световната организация по туризъм. Тя определя и най-важните елементи от политиката, основните направления и проекти на Световната организация по туризъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5850 |27.11.2007 България влезе в топ 10 на най-желаните дестинации в Германия . 5| 13190 |23.11.2007 Модерни зимни пързалки никнат като гъби из цяла България . 3| 5394 |31.10.2007 България е на 79 място по конкурентноспособност . 0| 5391 |31.10.2007 България е на 79 място по конкурентноспособност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads