Реклама / Ads
0| 5584 |16.08.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е най-иновативната икономика на Балканите

.
България винаги се е представила средно в повечето световни класации не само спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, но и спрямо своите балкански съседи. Но една класация ни поставя на предна позиция спрямо държавите от нашия регион.
 
Става дума за Глобалният иновационен индекс, който нарежда България на 38 място сред най-иновативните икономики в света, информира БГНЕС. Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре. Рейтингът включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Тук България е в компанията на Словакия, която е преди нея, и Полша, заемаща мястото след нас. Спрямо почти всички балкански държави, без Словения /32/, България е по-напред. Останалите страни от региона се нареждат на следните места: Гърция е 40, Турция – 42, Хърватия – 47, Черна гора – 51, Сърбия – 65, а Албания е 92.

Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Глобалният иновационен индекс (GII) си поставя за цел да улови различните аспекти на иновациите и да предостави идеи, които могат да помогнат за насърчаването на икономическия растеж в дългосрочен план, подобряването на производителността и увеличаването на работните места. Той също така помага за създаването на среда, в която непрекъснато да се оценяват иновационните фактори. Рейтингът се съставя за 9 път.

Темата на тазгодишния доклад е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят. Класацията този път е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. В него са включени 128 икономики, представляващи 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2429 |24.04.2024 Агенцията по храните с масови проверки в Билла, Лидл, Кауфланд и пазарите за козунаци, яйца и агнешко за Великден . 0| 43466 |23.04.2024 Здравната каса с нова услуга. Кой ще може да се възползва? . 2| 4697 |21.04.2024 Гръцкото правителство нареди да се свалят цените на великденските стоки . 3| 2876 |20.04.2024 Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads