Реклама / Ads
6| 6375 |03.06.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България се нареди в дъното на класация за конкурентоспособност

.
България е в дъното на класация за конкурентоспособност, изготвена от швейцарско бизнес училище, съобщава британският вестник „Файненшъл таймс”.
 

Тя е на 54-о място от общо 59 включени държави в осъвременения индекс на И Ем Ди за това „колко добре управляват страните своите икономически и човешки ресурси, за да повишат просперитета си”. България все пак се е изкачила през тази година в класацията с една позиция спрямо миналата. По-назад са само Аржентина, Украйна, Хърватия, Гърция и най-накрая Венецуела. Румъния е непосредствено пред България, Словения е 51-а, Русия - 48-а, Словакия - 47-а, Унгария - 45-а, Италия - 40-а, Турция - 38-а, а Литва - 36-а. Най-напред от страните от Централна и Източна Европа са Естония, която заема 31-о място, Казахстан (на 32-о), Чехия (на 33-о) и Полша (на 34-о).

На първо място в класацията е Хонконг. Челната десетка допълват Съединените щати, Швейцария, Сингапур, Швеция, Канада, Тайван, Норвегия, Германия и Катар, посочва БТА. Излишно е да се казва, отбелязва „Файненшъл таймс”, че „обичайните европейски заподозрени” са на дъното и падат: Испания е 39-а (при 35-о място преди година), Португалия - 41-а (от 40-о място) и Гърция - 58-а (от 56-о място).

По-интересното е, пише още авторитетният британски ежедневник, че изследването на швейцарското бизнес училище потвърждава това, което ние подозирахме от известно време - че конкурентоспособността на нововъзникващите пазарни икономики намалява. Китай (23-и), Индия (35-а) и Бразилия (46-а), всички те отстъпват в класацията, като важен фактор за това е повишаването на заплатите.

Изследването показва още обезпокоителен възход на протекционизма. Според анкетираните изпълнителни директори на компании отношението към глобализацията е най-положително в Ирландия, следвана от Чили, скандинавските страни и по-развитите азиатски държави. На дъното е Франция, следвана плътно от много източноевропейски страни и Гърция.

Ирландия отново е на първо място според анкетираните топ бизнесмени що се отнася до това колко добре разбира населението необходимостта от икономически и социални реформи. Франция пак е на дъното, заедно с България и Венецуела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12329 |29.05.2012 Коментар на пластичният хирург д-р Ангел Енчев към социологическо проучване на тема „Обществени нагласи към пластичната хирургия в Република България” . 17| 8005 |25.05.2012 България е с най-евтин ток в ЕС, но за българите и той е скъп . 0| 6316 |17.05.2012 Кингс Табако се нареди до най-добрите в Сингапур . 20| 7071 |29.03.2012 Комерсант: “Росатом” загуби България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads