Реклама / Ads
1| 4850 |22.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България получи финансова подкрепа от ЕС

.
Министерски съвет Източник: Вяра Йовева
Днес България подписа два договора за получаване на пари от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. По думите на премиера Борисов чрез последните договори страната ни ще получи най-евтините пари в Европа.
 

Единият договор е между банката и Столична община, за заем в размер на 43,5 млн. евро за пътната инфраструктура на столицата.

Договорът за общината бе подписан от Марта Гайецка, вицепрезидент на ЕИБ, която отговаря за кредитирането в Централна Европа, и временно изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков, в присъствието на премиера Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Вицепремиерът Симеон Дянков и Марта Гайецка пък подписаха меморандум за сътрудничество, който ще подпомогне изпълнението на големите инфраструктурни проекти в България, като пътища и магистрали. Меморандумът предвижда предоставяне на техническа помощ от ЕИБ за подобрено наблюдение и за внедряване на определени големи транспортни и екологични проекти в страната, съфинансирани със заеми от ЕС и от ЕИБ.

Тези два документа са изключително важни и за банката, и за България. Това представлява продължаване на нашето сътрудничество, което се надявам да доведе до осъществяването на много важни проекти за България, каза Марта Гайецка. Тя изрази надежда, че договорът за финансиране на инфраструктурата в София ще доведе до подобряване качеството на живот в столицата.

След договора за финансиране на метрото, това е вторият договор за финансиране на проекти в София, отбеляза вицепрезидентът на ЕИБ. Бойко Борисов посочи, че има и трети проект, финансиран от ЕИБ - за завода за преработка на битовите отпадъци в столицата. Продължаваме ангажиментите си към София за проекти, нуждаещи се от съфинансиране, заяви премиерът.

Подписът на министър Дянков под меморандума за сътрудничество гарантира, че всички градове в България могат да участват, без да бъде понижаван кредитният им рейтинг, за отпускане на финансиране от ЕИБ, отбеляза премиерът Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5664 |20.10.2009 EК: България изостава в усвояване на еврофондовете . 4| 5181 |15.10.2009 НАП подхваща Масларова заради Красива България . 1| 5308 |15.10.2009 България и Китай стоплят бизнес връзките . 2| 5305 |06.10.2009 България - стратегически износител на охлюви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads