Реклама / Ads
5| 5375 |28.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

СБ: България посреща световната финансова криза в добра форма

.
Вицепрезидентът на Световната банка призова правителството да помисли за източници на външно финансиране в случай на нужда. В отговор на това вицепремиерът Калфин заяви, че България няма нужда, за разлика от други европейски държави.
 
България посреща световната финансова криза в добра форма, но съществуват големи рискове и те налагат адекватни мерки за реакция. Това заяви вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева на годишната среща на бизнеса с правителството, която този път е посветена на финансовата криза.

Тя призова за четири мерки, с които да се противодейства на негативните ефекти - координирани действия на всички правителства, концентрация над вътрешното търсене на нововъзникващите икономики, реформи на Бретън-Уудската система и нейните институции - Световната банка и Международния валутен фонд, както и по-сериозно вглеждане в уроците на кейнсианството.

Кристалина Георгиева призова за изработване на сценарий, по който българското правителство да реагира при най-лошо стечение на обстоятелствата и тежки проявления на световната финансова криза. Тя в прав текст призова правителството да помисли за източници на външно финансиране в случай на нужда, съобщи Дневник.bg.
dolar_fin_kriza4_1.jpg  снимки Вяра Йовева
В отговор на това вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви, че механизмите за такова финансиране са ясни, но България няма нужда, за разлика от други източно европейски държави.

Георгиева предупреди още, че финансовата криза се пренася в реалния сектор и това вече се забелязва по спада на индустриалното производство в развиващите се държави. Значително по-трудно е да се привлече заеман капитал и да се използва широк ливъридж ефект при инвестициите. "Това ще се понесе леко от компаниите, но ще окаже силен ефект върху населението", заяви тя. Възможно според нея е развиващите се икономики отново да достигат ръст до 4%, но той ще е в условия на спадащи инвестиции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5474 |27.10.2008 ОЛАФ отрече информациите, че готви критичен доклад за България . 0| 4938 |22.10.2008 FT: Дори и при финансова криза е изгодно да се рекламира . 2| 5894 |16.10.2008 Световната финансова криза дискутираха във ВУЗФ . 4| 4907 |12.10.2008 Хиляди полети отменени заради икономическата криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads