Реклама / Ads
0| 4896 |08.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България и Румъния обмислят обща стратегия за Шенген

.
Бойко Борисов
България и Румъния ще поискат подкрепата на Европейския парламент за присъединяването си към Шенгенската зона, както е било договорено с румънския президент Траян Бъсеску по време на срещата на Европейската народна партия (ЕНП).
 
 
Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на среща с румънския си колега Емил Бок, съобщава агенция „Медиафакс“.

Борисов участва в среща на високо равнище по „Дунавската стратегия” в Букурещ. Събитието се организира под патронажа на президента на Румъния – Траян Бъсеску. Целта на срещата е да бъде приета политическа Декларация относно готовността и подкрепата на участващите държави за бъдещето на европейската стратегия за Дунавския регион.

Борисов, който заяви, че е оптимист за съвместните усилия на двете страни за присъединяване към Шенген, се надява България да приключи с подготовката за присъединяване към Шенгенското пространство през март 2011 г. Окончателното решение за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на срещата на върха на ЕС през септември 2011 г.

В периода март 2009 – март 2010 г. са извършени шест оценъчни мисии – полицейско сътрудничество (март 2009); защита на личните данни (април 2009); визи (юни 2009); морски граници (септември 2009); въздушни граници (ноември 2009); сухоземни граници (март 2010). Получените досега оценки за изпълнението на шенгенските критерии са положителни. Очаква се на 6-12 декември да се проведе последната, допълнителна мисия по сухоземните граници. Проверката на Шенгенската информационна система също е планирана за декември.

По думите на премиера Борисов участието на унгарския му колега Виктор Орбан на срещата за Дунавския регион в Букурещ е много важно, тъй като Унгария ще поеме ротационното председателство на ЕС през 2011 година. По време на визитата си в София на 8 октомври Орбан заяви, че като израз на приятелството и стабилното партньорство между България и Унгария той е посетил страната ни, за да попита Бойко Борисов какви очаквания има българският народ от ЕС за следващите 6 месеца с оглед на предстоящото ротационно председателство на Унгария през първата половина на 2011 г.

“Получих ясно подреждане на интересите и какво искате да постигнете през следващата половин година”, обясни унгарският премиер. На първо място е присъединяване към Шенген. На второ, създаване на обща енергийна политика. Както и премахване на всякакви пречки, които могат да застрашат нашата конкурентноспособност в рамките на ЕС и създаването на обща стратегия по отношение на данъчната система в това отношение.

Три дни по-късно София посети и германският канцлер Ангела Меркел, като присъединяването ни към Шенген очаквано беше сред основните теми на разговорите й с българските власти. “Отблизо следим подготовката за Шенген. Не мога да кажа още от днес каква ще е оценката, но мога да обещая, че тя ще бъде справедлива”, заяви Меркел на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Германският канцлер успокои, че казусът с екстрадирането на български роми от Франция няма нищо общо с присъединяването ни към Шенген, като допълни, че в случая от значение е да се гарантира, че издаването на шенгенски визи, извън шенгенското пространство, ще бъде законосъобразно. Важното е да няма корупция при издаването на шенгенски визи, подчерта тя.

„Германия винаги е процедирала, гледайки дали всички критерии са изпълнени за всяка страна поотделно. Така ще направи и за Шенген”, отговори Меркел на въпрос дали е възможно разделяне на България и Румъния, цитирана от "Всеки ден".

Темата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше сред акцентите на разговорите между държавните глави на двете страни в края на септември в София. Георги Първанов и Траян Бъсеску определиха влизането в Шенген през март 2011 г. и приключването на Механизма за сътрудничество и оценка в края на 2011 г. като общи приоритети за двете съседни държави.

Президентът Първанов изрази общото мнение, че двете страни работят активно за изпълнението на критериите по тези две направления. Той отбеляза сътрудничеството, което има между министерствата на вътрешните работи на двете страни – съвместна декларация от 2008 г. и съвместен план от 2010 г. за взаимодействие по Шенген.

„Що се отнася до присъединяването ни към Шенген, при условие, че ние изпълняваме всички поети ангажименти, ние категорично се противопоставяме срещу обвързването на присъединяването ни към Шенген пряко или не пряко с други въпроси, независимо дали става въпрос за Механизма за сътрудничество или за ромите”, заяви Бъсеску.

„Смятаме, че както ние, така и нашите европейски партньори, трябва да спазват условията, залегнали в договори за присъединяване на България и Румъния към ЕС”, подчерта Траян Бъсеску. Румъния не може да приеме ограничаването свободата на придвижване на своите граждани, заяви още румънският президент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6957 |02.11.2010 200 млн. "видяха България" на ЕКСПО 2010 в Шанхай . 1| 5285 |01.11.2010 България 5-та в Топ 10 на туристическите дестинации . 0| 5200 |01.11.2010 България бави газовата връзка с Румъния, губи милиони . 2| 6073 |23.10.2010 България и Русия подписаха за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads