Реклама / Ads
16| 8545 |25.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е спряла поръчките за тръбопроводи за „Турски поток“

.
След жалба на участник, българският оператор на газопреносната система Булгартрансгаз е спрял тръжната процедураа за възлагане на поръчка за спорен тръбопровод, който се очаква да пренесе газ чрез Турски поток в Централна Европа, според изявление на уебсайта на компанията, съобщава CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P
 

Въпреки това, бивш български посланик в Русия заяви пред ICIS, че това може да позволи на страната временно да премахне поредицата от политически проблеми, свързани с изменена директива на ЕС и предстоящи санкции на САЩ срещу руски тръбопроводи.

 

Фирмата "Атоменергоремонт" АД, правила ремонти в АЕЦ "Козлодуй", помогнала за модернизирането на други местни електроцентрали, поиска спиране на процедурата за възлагане на строителство на 470-километров газопровод, свързващ българската газопреносна система от Изток със Сърбия на Запад.

 

Не е ясно, защо компанията се е оплакала и защо „Булгартрансгаз“ е предприела стъпка за спиране на процеса. Операторът на мрежата само заявява в своето съобщение за пресата, че делото е било отнесено до Комисията за защита на конкуренцията.

 

Процедурата за закупуване на оборудване е важна част от усилието на България да изгради критикувания 470-километров тръбопровод, който да транспортира руски газ, внесен по тръбопровода TurkStream2, и да го транспортира до сръбската граница за по-нататъшни доставки в Унгария.

 

Общо 15,75 млрд. куб.метра на година руски газ ще бъдат изнесени реверсивно от Турция към България в точката за взаимно свързване/интерконектор Малкоклар-Странджа. Оттам газът ще бъде транспортиран през българската национална транзитна система до Провадия в североизточната част на страната.

 

„Булгартрансгаз” обяви търг за изграждане на 470-километровия тръбопровод на 21 декември 2018 г., като същия ден стартира задължителната фаза на процедурата за отворен сезон за резервиране на резервен капацитет на граничния пункт Малкоклар-Странджа с Турция и Кирево-Зайчар IP със Сърбия.
Съмнения

 

За ICIS, Илиян Василев, бивш български посланик в Руската федерация и в момента управляващ съдружник в консултантска фирма Innovative Energy Solutions каза, че България ще трябва да се изръси с около € 1,4 млрд за изграждане на тръбопровода.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7622 |21.02.2019 Европейската комисия налага още по-солени глоби на България . 1| 6552 |19.02.2019 Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“: Всяко домакинство може да спести разходи с лесни практически решения . 7| 8446 |13.02.2019 Проф. Стив Ханке: България да съкрати държавната администрация с 50% . 2| 7634 |10.02.2019 Изгонени от България бизнес-емигранти развиват индустрия за милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads