Реклама / Ads
0| 5015 |03.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България търси подкрепата на Италия за парите по САПАРД

.
д-р Мирослав Найденов
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е поискал подкрепа от Италия за размразяването на средствата по САПАРД по време на среща с Н.Пр.г-н Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, съобщават от ведеомството.
 

В хода на разговорите между д-р Найденов и италианския посланик, министърът го е информирал, че всички изисквания на ЕК вече са изпълнени от новото ръководство на министерството и се надява решението за възстановяването на средствата да бъде положително.

Той е обяснил, че страната ни има нужда от тези средства, защото те са за обновяване и модернизиране на българското земеделие и е подчертал, че Италия винаги е подкрепяла България още от присъединяването й като страна член на ЕС.

По думите на д-р Найденов България и Италия имат много общи позиции в Общата селскостопанска политика. България подкрепя предложение на Италия относно възможността за отпускане на помощ от Общността за държавите-членки за изкупуване на млечни квоти от производители, заинтересовани да приключат дейността си. Това предложение ще бъде разгледано на заседание на Съвета на министрите по земеделие на 7 септември 2009 г.

Г-н Бенацо е посочил, че стокообменът между България и Италия надвишава 3 млрд. лева годишно, а над 1000 италиански фирми работят активно в България като дейността на голяма част от тях е свързана със земеделие. Дипломатът е подчертал, че италианските инвеститори в България все още са малко и това е посока, по която може да се работи. Италианското правителство е готово да работи с българското правителство за разширяване на отношенията и сътрудничеството между двете страни във всяка една сфера, посочи още г-н Бенацо.

Според г-н Бенацо добрите отношения между премиерите на България, г-н Бойко Борисов и на Италия, г-н Силвио Берлускони са важен знак за бъдещото ползотворно сътрудничество. В най-скоро време се очаква министър - председателят на Италия да посети България, информира г-н Бенацо. Покана за посещение ще бъде отправена и към министъра на земеделието на Италия от министър Найденов.

Италия заема пето място в търговията на нашата страна с аграрни стоки с държавите-членки на ЕС. През 2008 г. относителният дял на внесените земеделски продукти от Италия заема 6,2% от общата търговия със страните от ЕС, а на изнесените от България за Италия аграрни продукти - 4,5%.

Водещи селскостопански стоки в износа на България за Италия за 2008 г. са овче, козе и агнешко месо, мека пшеница и смес от пшеница и ръж, за посев, зеленчуци - пресни и замразени, плодове - сушени и временно консервирани, тестени сладкарски или бисквитени продукти и тютюни.

Водещи селскостопански стоки в износа на Италия за България за 2008 г. са кафе, меса от животни от рода на едрия рогат добитък, замразени, обезкостени, плодове и други части от растения годни за консумация, пресни ябълки, сушени плодове, пресни или сушени банани, меса и карантии от домашни птици, хлебарски, тестени сладкарски и бисквитени продукти, хлебни банани, пресни или сушени, замразени меса от животни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7371 |27.08.2009 България и Тюркменистан се договориха за газа, визите и туризма . 1| 5335 |27.08.2009 Чужденците заобикалят България . 0| 5182 |26.08.2009 Харчим 50 млн.лв. за реклама на България . 2| 5298 |11.08.2009 България става лидер във винопроизводството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads