Реклама / Ads
3| 4921 |03.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България трябва да увеличи усвояването на еврофондовете

.
През миналата година има много добри резултати по отношение на усвояването на средствата от ЕС, но през 2011 г. е важно да покажем реален ръст на плащанията и то в пъти. Това заяви зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева след лекция на генералния директор на дирекция „Бюджет" на Европейската комисия Ерве Жуанжан.
 

Причината затова е, че за следващия програмен период 2014-2020 г. ЕС ще отпуска пари от еврофондовете на страните в зависимост от капацитета, който са показали за усвояването им. Според Пенчева, най-важното сега е по време на дебата за следващата финансова рамка на Съюза да се определят правилно приоритетите. България настоява за запазване на Кохезионния фонд, защото страните от Източна Европа имат нужда от тези средства. Основният ни приоритет е инфраструктурата, в това число и научната, отбеляза тя.

Ерве Жуанжан съобщи, че ЕК инициира преговори за реформа във финансирането на Съюза. Трябва да се опростят вноските на държавите-членки и те да не са на база Брутен вътрешен продукт, обясни той. Според него, ако разходите за вноските не излизат от националните бюджети, а постъпват примерно от мита. Това ще намали евроскептицизма. Кризата показа, че трябва да има стриктен контрол върху изразходването на средствата, коментира той. Оценката на Жуанжан е, че новите страни-членки имат по-добра фискална дисциплина от старите и през следващия програмен период ще бъде застъпен принципа на солидарност между страните.

Държавите искат да знаят къде отиват парите, които внасят в ЕС и заради това всички финансови министри настояват за контрол, обясни той. По думите му, за следващия програмен период от бюджета на ЕС може да бъдат финансирани големи проекти така, че те да станат по-атрактивни за пазара. Ако 2 страни искат да направят газова връзка, ние можем да помогнем за подобряване на документацията, така че да се намери финансиране от пазара, разясни идеята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5758 |01.02.2011 България сред първенците на Европа по безработица . 3| 5660 |31.01.2011 Маниатис: България да осъзнае важността на „Бургас- Александрополис” . 0| 5660 |31.01.2011 България иска справедливо разпределение на субсидии . 14| 6115 |26.01.2011 Преки преговори между България и "Газпром" за доставка на газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads