Реклама / Ads
1| 6408 |24.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България не е усетила ползите от членството в ЕС

.
Според Ройтерс икономиките на двете най-нови членки на ЕС – България и Румъния, все още не са почувствали ползите от членството и ще изостават дори от централноевропейските си съседи години напред.
 

В анализ по темата агенцията отбелязва, че балканските държави, които се присъединиха към Европейския съюз преди четири години, са регистрирали бърз растеж до 2008 г., но последвалият колапс на пазара на кредити и недвижими имоти ги е оставил двете най-бедни страни в клуба.

При това прогнозите са, че те ще регистрират тази година по-слаб растеж от съседите си от региона (1,5-2,5 процента), и въпреки че той би трябвало да се ускори от 2012 г. (4-4,5 процента), това все така би означавало, че наваксването на изоставането ще е трудна задача.

Експерти посочват като главни причини за икономическата слабост на България и Румъния и непълното използване на техния потенциал корупцията, неефективната съдебна система, липсата на реформи, лошата инфраструктура, слабото усвояване на парите от европейските фондове, а често и недостига на квалифицирана работна ръка.

Разумната фискална политика на двете страни сама по себе си не е достатъчна, за да привлече чуждестранните инвестиции, които се стичат в държави като Полша и Чехия.

Ройтерс отчита и тежките последици от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, което „съсипа много от черноморските и планинските ски курорти в България“.

Родни експерти не се съгласиха, че България не е почувствала ползите от членството. “Ние сме се възползвали от най-важните предимства на ЕС, а именно участието в общия пазар и възможността на българските граждани и на бизнеса да са част от един много по-широк пазара без граници и митници. Това е голямото предимство”, каза Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч пред „Всеки ден”. Според него ние сме имали корупция и преди да влезем в ЕС, това, че сме членове не премахва корупцията.

“Трябва да гледаме каква е разликата между България член и България не член- едната е европейските фондове, другата е достъп до общия пазар. Ние сме се възползвали най-вече от второто. И това е много голям плюс. Смятам, че непълното усвояване на еврофондовете е по-малък проблем”, каза още той.

Малко след като България стана член, настъпи един период на замразяване, в който бяха реализирани една не малка част от проектните предложения”, каза бившият зам.-министър на финансите Кирил Желев.

Той допълни, че вече оценява обстановката като психологическа криза. “Много е важно да стане ясно колко време ще е нужно, за да се върне доверието на инвеститорите. Това е основен проблем. Продължават да се свиват инвестиционната активност на фирмите и потребителската активност на домакинствата”, коментира Желев.

Цените на храните растат непрекъснато, но още по-тревожно е, че цените на горивата продължават да растат. Сегашните стойностите на горивата са като тези през 2008 г., когато барелът петрол струваше 147 долара. В момента той струва 100 долара, а горивата продължават да поскъпват, допълни той
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5343 |18.02.2011 България да внесе вноската си в Бургас-Александруполис . 1| 5380 |08.02.2011 България ще се обърне към ЕК заради гръцката блокада . 33| 8084 |06.02.2011 България безразлична към икономическото бъдеще на ЕС . 16| 5289 |06.02.2011 Г. Първанов: България може да бъде активен фактор в европейската енергийна политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads