Реклама / Ads
6| 6497 |27.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българинът - беден оптимист, недоволен от реформите

.
Две трети от хората у нас определят положението в страната като непоносимо и казват, че тяхното финансово състояние през последните 12 месеца се е влошило. Въпреки това 58% са оптимисти за следващите 12 месеца.
 

Мнозинството от българите не e съгласнo на допълнителни лишения заради кризата, показват данни от национално представително проучване на общественото мнение на институт “Отворено общество“ през март 2010 г.

Изследването е свързано с нагласите на хората за икономическата ситуация в България и публичните политики в условия на икономическа криза. Над 85 % от българите не са съгласни доходите им да бъдат намалени с 5%, само и само, за да не се задълбочи кризата у нас.

Близо две трети от анкетираните определят положението в страната като непоносимо и казват, че тяхното финансово състояние през последните 12 месеца се е влошило, и че са засегнати от кризата. Въпреки това около 58 % от всички запитани очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация в страната да се стабилизира и да започне да се подобрява. Данните показват, че постепенно пред хората намалява страхът от увеличаване на безработицата.

През март около 29 % изразяват очакванията, че безработицата ще се увеличи, докато през същия месец на миналата година от това са се страхували 48 %. Въпреки финансовата криза в съседна Гърция, доверието в България в банковата система остава стабилно, както и доверието в българския лев. Намалява процента на хората, които желаят бързо преминаване от лев към евро в България. Около две трети от тях имат големи проблеми да обслужват кредитите си, като за една трета този проблем е ежемесечен.

Общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителство. За последните 5 месеца българските граждани са се информирали за антикризисните мерки на правителството. Това е довело и до три пъти нарастване на неодобрението на хората. Мерките се радват на одобрение на 31 % от анкетираните, докато 30 % не ги одобряват, около 25 % от хората смятат, че никакви мерки не са предприети. С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките - 70 %, държавните служители сами да поемат осигуровките си – 60 %, както увеличаване на акциза на алкохола и цигарите- 51 %.

Най-малко са анкетираните, които са съгласни да се намалят пенсиите – едва п на сто, както и за увеличаване на ДДС и плоския данък – 12 %. Според директорът на институт “Отворено общество“ Георги Стойчев в изследването се казва, че колкото повече хора са засегнати от една мярка, толкова по-малка е подкрепата за него.

Това показва за липса на солидарност сред обществото. Според анкетираните в последните 12 месеца, най-голям напредък България е постигнала във вътрешния ред и сигурност. За последните шест месеца двойно се е увеличил и процента на хората, които са недоволни от това, как се развива страната при управлението на Бойко Борисов. През март 41 % от анкетираните смятат, че като цяло България се развива към по-добро при това управление, а 32 % смятат, че страната се развива към по-лошо. През март миналата година процентът на скептиците е бил около 15.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5079 |08.04.2010 Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки . 1| 5274 |29.12.2009 Българинът плаща до 3 000 евро на Нова година . 1| 4916 |16.10.2009 Българинът взима кредити, за да живее . 0| 5171 |01.04.2009 Българинът с все по-голям интерес към СПА курортите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads