Реклама / Ads
21| 5399 |14.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българинът по-стиснат при почивката си от чужденеца

.
Той харчи 19 - 25 евро на ден, докато чужденците се отпускат и харчат между 70 и 90 евро.
 

Българите предпочитат селски туризъм, чужденците наблягат на СПА и културен отдих. На гости при роднини или в родното село, малко "кърска" работа и повече мързелуване, вместо наемане на селска къща - това са част от представите ни за почивка в страната през всички сезони, пише Стандарт.

Предпочитаните начини за отдих на чуждите туристи целогодишно са културният и СПА-туризмът, показват данни от проучване на консорциум "Синеста", представено днес от Иво Желев, ръководител на обединението. Анкетирани са над 51 000 души. Проучването е част от проекта "Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг", финансиран по оперативна програма "Регионално развитие" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Чужденците, които избират България за почивка, обикновено са така наречените ваканционни туристи. Те отделят повече средства, имат по-специални изисквания към почивката и се подготвят повече за нея. Българите осъществяват евтини пътувания до собствените си имоти, при роднини и приятели и по време на почивката си гледат да свършат и нещо полезно, показва проучването. Сънародниците ни избират България за отдих заради традицията, защото държат да прекарат почивката с близки и роднини и поради ниските цени.

Чужденците също са привлечени от ниските цени. Обикновено отношението им към дестинацията се формира от предишен опит или от споделено от роднини, както и от надеждна информация от интернет и от туроператор, предава БТА.

Българинът е по-стиснат при почивката си и харчи 19 - 25 евро на ден, докато чужденците се отпускат и харчат между 70 и 90 евро. Българинът решава да почива спонтанно - средно две седмици преди ваканцията. Чужденците обмислят отдиха си два и повече месеца преди осъществяването на почивка. Българинът като турист е по-самоуверен. Той твърди, че познава страната като петте си пръсти и в този смисъл се нуждае от сериозна провокация, за да я погледне с други очи.

При избор на ваканция сънародникът ни разчита основно на предишния си опит. 95 на сто от българите планират почивката си самостоятелно, докато при чужденците - при 45-60 на сто, това става чрез посредник. Между 45 - 65 на сто от чуждестранните туристи използват предплатени пакети. Българите, които използват тази услуга, са между 8 - 10 на сто, показват данните. Чужденците почиват по-дълго от българите особено през лятото - 9-10 дни, и 6-7 дни през останалите сезони. Летните почивки на сънародниците ни траят 5- 6 дни, а през останалите сезони - наполовина по-малко от броя на нощувки при чужденците, пише Стандарт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5288 |11.05.2011 Средно българинът работи за 689 лв . 11| 4884 |18.04.2011 С 514 лв. българинът няма да се чувства беден . 5| 5335 |01.03.2011 Българинът - все по-спестовен? . 6| 6498 |27.05.2010 Българинът - беден оптимист, недоволен от реформите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads