Реклама / Ads
1| 6146 |29.08.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българинът залага предимно на родното производство

.
Източник: Булфото
Българинът предпочита да купува стоки родно производство и подкрепя всички мерки за неговото стимулиране. Сред най-търсените български стоки са хлябът и хлебните изделия, млякото и млечните продукти, плодовете и зеленчуците, месото и колбасите. Те се купуват от 75-80 на сто от българите. Половината от нас предпочитат българските дрехи и обувки.
 

Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите и предпочитанията спрямо българския произход на стоките, представено от Пламен Грозданов, директор на Съюза "Произведено в България", цитирано от БНР.

64% от анкетираните подкрепят родното ни производство, дори и по-скъпо. За 30% е важно качеството и цената, а за 17 на сто няма значение стоката българска ли е, или е чужда. По-младите по-рядко предпочитат българската стока, въпреки че и сред тях процентът е 60.

90 на сто от анкетираните биха подкрепили държавата в усилията й да насърчава българското производство.

От сдружението отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги и консенсус по въпроса с разпределението на добавената стойност. По думите на председателя на съюза Лукан Луканов, на теория хипермаркетите декларират желание за по-голямо присъствие на родни стоки по щандовете им, но реално не "свалят" цените си за достъп до тях.

Според ръководството на Съюза в условията на социален срив, безработица и нарастващ внос на стоки от чужбина, държавата трябва да предприеме мерки за насърчаване на малкия и на средния бизнес, а злоупотребата с пазарното положение на големите супермаркети да спре. Това може да стане с промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с техния монопол, смята Луканов.

От съюза дадоха положителната си оценка на първите стъпки на кабинета „Орешарски", чиито действия били окуражителни. Основание за тази оценка давало решението за въвеждане на "касова отчетност на ДДС", което реално ще остави минимум 200 млн. лева в малките и средните предприятия. Режимът предвижда регистрираните по ДДС фирми да внасят дължимият данък към хазната едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6296 |14.03.2013 Българинът си тачи родното; не ще зеленчук от "гума" . 2| 7060 |18.10.2012 Залагат повече пари за животновъди и производители на плодове и зеленчуци догодина . 22| 7430 |05.03.2012 Българинът харчи 40 лв. за себе си, 60 му взима Дянков . 41| 5796 |02.02.2012 Българинът къта 31,9 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads