Реклама / Ads
19| 7212 |11.01.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българска или софийска икономика

.
Без регионална политика България ще се свие до София и още 5 града.
 

На 10 януари в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се състоя официално подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ за създаване на научно-технологичен парк в София - "София Тех парк" . Изграждането на първия подобен проект у нас ще струва 50 млн.евро. 42,5 млн. евро се осигурават от оперативна програма "Конкурентоспособност",  7,5 млн. евро е национално съфинансиране. На събитието присъства и Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в ГД "Регионална и градска политика" в Европейската комисия, информира пресцентърът на МС.
 

Добра новина. Само едно нещо смущава в нея. За пореден път инвестицията, организирана от държавата и подкрепена от ЕС, е в София. Много аргументи може да се изтъкнат в полза на това решение, но е странно защо едно правителство, което си беше поставило за цел да децентрализира администрацията, е решило да централизира бизнеса. И без това към момента повече от 50% от ефективната икономика на страната е съсредоточена в София, така че всяка допълнителна инвестиция в столицата превръща останалата част от страната в обикновен суровинен придатък на българската икономика. Или може би трябва вече да говорим за софийска, а не за българска икономика? Когато става дума за решения, взети в сферата на частния бизнес, трудно би могло те да бъдат коментирани. Но когато говорим за държавна политика, става неизбежно. Защо технологичния парк не беше в Шумен например? От около година там се прави и вече е почти готов индустриален парк, който с малко преустройства в плана и без много допълнителни пари ще се осъществи за броени месеци. Защо да не е в Пловдив? Бургас, Варна, Русе също стават, защо не е там? В крайна сметка, ако толкова много се държи на близостта на София, защо не е в Костинброд, примерно? Или в Сливница? По целия свят практиката е такива предприятия да се осъществяват не в големите градове, а в по-малки населени места. Силиконовата долина не е в Ню Йорк или Вашингтон, нали? Ако всичко се случва в София, защо тогава е било нужно присъствието на шефа на ГД "Регионална и градска политика" в Европейската комисия? За каква регионална и градска политика говорим тук? Това е столична политика, нека не бъркаме понятията.
 

Впрочем, по индекса на ООН за държавно развитие, всяка държава, която е концентрирала повече от 15% от човешкия и икономическия си потенциал в едно населено място, има сериозен проблем. Такива са африканските, южноамериканските и някои азиатски държави. В Европа държавата е една - България. При нас 25% от населението и 50% от икономиката е в София. Някой да е забелязал нещо? Освен софиянците, които роптаят срещу прииждащите преселници, май никой друг. Правителството нещо се опита да направи с преместването на някои държавни служби из страната, но както стана и с много други неща, започна и не го довърши. На всичкото отгоре по едно време лансира и безумната идея за различни заплати в отделните области, в зависимост от стандарта - колкото по-бедна областта, толкова по-малка заплатата. Добре, че това въобще не започнаха да го прилагат, че към настоящия момент София щеше да концентрира не 25%, а 50% от всички българи. И израза "София не е България" щеше да стане рязко неактуален.

Без регионална политика България ще се свие до София и още 5 града, както между другото е записано в Националната стратегия за регионално развитие (НСРР) за периода 2012 – 2022 г. Само че това са 10% от територията на страната. Какво става с другите 90% не е ясно. Едно е сигурно засега - в тези 90% хай-тек паркове определено няма да има.

Костадин Костадинов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5650 |02.12.2012 Д. Добрев: 1% ръст на икономиката ни е малко . 0| 7634 |05.11.2012 Българска водка с награда от Кан . 3| 7588 |27.06.2012 Българска банка за развитие отпуска 200 млн. лева за малкия и среден бизнес . 21| 7049 |13.06.2012 Световната банка с най-песимистична прогноза за българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads