Реклама / Ads
6| 6611 |28.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Български бизнеслидер представи Балканите на Америка

.
Милен Врабевски
Нов имидж на региона изкова в САЩ д‒р М. Врабевски, изпълнителен директор на „Комак Медикал”.
 

Предимствата на Балканския регион в инвестиционен план бяха представени на форум на международните бизнеслидери Америка и Балканите, организиран от Федерацията на балканско-американските асоциации в Ню Йорк в деня, в който балканските политически лидери осъществиха там своята среща. Федерацията всъщност, макар и балканска, обединява преди всичко представители на турски банки, тежки индустриалци и предприемачи, а единственият български представител на форума беше изпълнителният директор на „Комак Медикал” д-р Милен Врабевски. Тъкмо той представи предимствата на региона, който трябва да стане разпознаваем за повече и по‒солидни чужди инвестиции, стъпвайки на собствения си опит в създаването и развиването на успешни стандарти на управление и научно-изследователски мрежи на Балканите и други страни от Източния блок.

Врабевски очерта спецификата на региона като мултиетнична общност с колективна история, която обаче десетилетия наред консумира не особено позитивен имидж заради наслагването на исторически клишета. Той изрично посочи, че динамиката на Балканите в началото на 21 век все още не се познава достатъчно, а това е необходимо поради факта, че голяма част от това пространство вече трета година се интегрира в европейските структури като пълноправни страни‒членки. Изпълнителният директор на „Комак Медикал” подчерта, че всички писти за бизнес тук са открити, инвестиционният климат е благоприятен, има солидна фискална дисциплина, ниски производствени разходи и грамотна и квалифицирана работна сила. Той добави, че регионът се развива най‒бързо в икономическо отношение, а законодателството се синхронизира с европейското, което на свой ред е в добър синхрон с американското. Всички тези фактори, редом с наличието на академия, изследователски мрежи и болнични системи очертава България и региона като твърде привлекателен за инвестиционни интереси от страна на международните спонсори на научна и развойна дейност в областта на медицината.

Самият д‒р Врабевски е успешен мениджър и създател на успешен бизнес в среда на много тежка глобална конкуренция. Неговият проект е един от примерите, подходящи за създаване на нов имидж на Балканите. „Комак Медикал” има широка клонова мрежа в Сърбия, Румъния, Македония, Молдова и др. страни, а междукултурният диалог и движението на хора, които се осъществяват в хода на нормалния работен процес съживяват добрите съседски отношения, икономиката в региона и дават тласък на общобалканската консолидация, която макар и в нечии уши да звучи като мит, всъщност е много добре постижима на бизнес равнище. Позитивен сигнал, идващ от България, е и фактът, че с помощта на подобни бизнес проекти и успешни реализации България се превръща от външна граница на ЕС в мост към страни като Турция и бившите съветски републики. Добрата комуникация между офисите и предсказуемостта на свой ред изчистват имиджа на Балканите и привличат повече инвеститори със специална насоченост към създаването на наука, подчертава д‒р Врабевски за Frognews.bg.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5149 |14.06.2010 Рестартират проектите за българските земеделци . 0| 5786 |20.05.2010 Наследниците на руската империя пушат български цигари . 3| 5436 |19.05.2010 US-посланик стресна българските банки . 1| 5066 |30.03.2010 2/3 български фирми с обновен бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads