Реклама / Ads
6| 5676 |14.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Български изби бягат от “Винария”

.
Винпромите "Пещера", "Карнобат", "Ямбол", "Свищов", "Винекс Преслав", "Винекс Славянци" за пръв път ще пропуснат откриващата се днес “Винария” в Пловдивския панаир.
 
Повечето от най-големите родни винпроми, които традиционно представят еликсирите си, оправдават отсъствието си с кризата в сектора и стремежите за намаляване на разходите. Участие от международната изложба "Винария" са отказали и много малки винарски изби. Според тях цените на наемите на щандовете са непосилни и по-изгодно им е да показват продукцията си по западни изложения.Ръководството на изложанието обаче твърди, че само около 15% по-малко са родните участници.

От винарски бранш изтъкват, че свиване на пазара се усеща не само у нас, но и в чужбина, а продажбите са намаляли с около 40%. 2/3 от фирмите в сектора са с лоши показатели. Особено негативно се е отразило спадането на потреблението от руските пазари.

Тенденциите са пазарът да се стеснява все повече, като това ще се почуства най-силно след въвеждането на спиртомерите. Тогава се очаква много от малките изби да затворят, и да останат само силните играчи.

След като днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри международната изложба "Винария 2010" в Пловдивския панаир, над 100 винопроизводители от цялата страна се обявиха срещу въвеждането на Наредба № 3 на Министерство на финансите, задължаваща ги да инсталират измервателни уреди за контрол.

Те връчиха протестната си декларация на министър Трайков. В нея винопроизводителите отбелязват, че въвеждането на наредбата ще ги обрече на фалит в условията на криза, а изчисленията им сочат, че при намалели с близо 50% продажби, инвестицията, която трябва да направят ще е между 50 до 100 хиляди лева в зависимост от размера на избата.

Целта на Наредба № 3 е да осигури еднакво поле за игра за всички, така че да не може едни да избягват плащането на акцизи, а други не, каза от своя страна министър Трайков и подчерта, че притесненията за цената на оборудването са известни.

Винопроизводителите обаче са категорични и ще сезират главния прокурор и са готови да оспорват наредбата и пред ВАС.

Въпреки кризата, секторът в страната продължава да инвестира и да се разширява - през 2009 г. са въведени в експлоатация близо 1.7 млн. литра новоизграден съдов капацитет, заяви министър Трайков при откриване на "винария 2010".

По думите му оптимистичен факт е също, че чуждестранните участници в 18-то издание на международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2010", която ще продължи до 17 март, са се увелечили с 45% спрямо миналата година.

Тазгодишното изложение за лозарство и винарство се организира от Международния панаир Пловдив, в партньорство с Националната лозаро-винарска камара и Република Южна Африка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5630 |09.03.2010 Moody's: Переспективата за българските банки - негативна . 13| 6853 |01.03.2010 Гръцката хиперкриза и българските интереси . 0| 4886 |10.02.2010 С над 13 млн.лв. олекна българският бизнес . 1| 4924 |04.02.2010 Български проекти мерят сили в конкурс за предприемачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads