Реклама / Ads
1| 7187 |05.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българските учени пак останаха без достъп до световни бази данни

.
Българската научна общност отново остана без достъп до световните бази данни ScienceDirect и Scopus. За проблема, който е налице от 4 август т.г, бе съобщено от учени.
 
В писмо, което те са получили от издателството на голяма част от научните журнали Elsevier, се казва, че достъпът е преустановен, тъй като "заради забавяне на разпределянето на средства на правителствено ниво" Министерството на образованието и науката (МОН) не успява да изпълни споразумението си с издателството, което е за периода 2017-2019 г.

През август 2016 г. научната общност остана без достъп до базите данни за малко повече от седмица, тъй като министерството не бе подновило годишния абонамент, от който се възползват 59 научни организации и висши училища. Тогава бе съобщено, че той струва 7.9 млн. лева с ДДС.

В писмото от издателството до учените се посочва, че въпреки неизпълнението на споразумението от страна на МОН Elsevier е продължило да осигурява свободен достъп през първите седем месеца на 2017 г. "Работихме с министерството, за да намерим решение за тази неприятна ситуация, но до момента няма успех. Вследствие на това няма да можем да продължим достъпа до ScienceDirect (за съдържание, публикувано през 2017 г. и след това) и Scopus, считано от 4 август 2017 г.", се казва в писмото, което учените са получили ден по-рано. В него се казва още, че и двете страни са силно мотивирани да продължат да търсят решение.

"Дневник" попита МОН за размера на неизплатените средства и за евентуалните мерки, които ще бъдат предприети, за да бъде възстановен достъпа до базите данни, но към момента няма отговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5980 |04.08.2017 Българските училища в Украйна остават без учители . 1| 6246 |02.08.2017 Нестор Несторов: Убийствата на прехода останаха неразкрити . 1| 4824 |02.08.2017 ЕС отпуска 2.6 млн. евро за храна на учениците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads