Реклама / Ads
4| 5846 |04.12.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БАН: „Белене” е невъзможен проект, освен ако не е възможен

.
Странно обяснение за написаното в появилия се онлайн експертен доклад за АЕЦ „Белене” даде директорът на Икономическия институт на БАН проф. Александър Тасев.
 

Според непубликувания официално документ няма как Втора атомна да бъде жизнеспособен проект, въпреки че управляващите твърдят именно на база на същата експертиза, че има как да построим централата.

 

Разминаването някои наблюдатели отдадоха на натиск върху учените. Тасев обаче категорично отрече за такова нещо днес пред журналисти. Според професора междинният доклад (копи от който се твърди, че е качено на платформата „Болканлийкс”) е съдържал само 90 варианта на най-лошия сценарий, тъй като… нямало време да се разиграят по-добрите възможни развития.

 

„В текста от 15 септември сред заключенията, че няма нито един вариант за жизнеспособен проект е записано, че при промяна на еди-какви си параметри проектът може да бъде жизнеспособен”,заяви Тасев и уточни, че е пробван вариант с големи инвестиционни и оперативни разходи и ниски цени с различни комбинации по отношение на произхода на капитала, участието на държавата и други.

 

До публикуването на окончателния доклад през ноември били разиграни по-позитивни варианти (включително базирани на параметрите на новата унгарска АЕЦ), при които „Белене” се оказал жизнеспособен проект. „Ние не казваме „Стройте „Белене”. Казваме: „Има възможност при постигане на определени параметри”, подчерта Тасев по БТВ.

 

По думите му нова ядрена централа у нас може да се строи само на пазарен принцип: „Вариантът „Марица” 1 и 3 (т.е. ангажимент за изкупуване на ток от държавата – б.р.) не може да се повтори”. Професорът ще иска от Българския енергиен холдинг да позволи публикуването на доклада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 14370 |08.10.2017 Скандално! Проф. Димитров заяви: Райна Княгиня не е направила нищо, освен да ушие знаме . 2| 4245 |25.08.2017 Освен за Шенген, Франция ще ни подкрепи и за приемане на еврото . 1| 7099 |21.06.2017 Освен самолети и кораби, държавата купува и бойни машини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads