Реклама / Ads
12| 5579 |05.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банкер опроверга Дянков за свалянето на лихвите

.
Левон Хампарцумян
Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите.
 

 

В ефира на БНР банкерът остро нападна финансовия министър Симеон Дянков, който лансира идеята представителите на търговските банки и БНБ да бъдат поканени на заседание на Тристранния съвет в края на януари, на което да се обсъди възможността за намаляване на лихвите по кредитите. 

Дянков обясни, че държавата си е свършила задължението да осигури финансова стабилност и по този начин външният финансов ресурс за българската банкова система е поевтинял с 2-3 пункта. Сега е време банките да отговорят, бе категоричен Дянков.

Хампарцумян гледа на идеята на финансовия министър като на опит за намеса на държавата в работата на банковата система и дори не скри раздразнението си.

Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго. Но, разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил, каза председателят на банковата асоциация, който е и главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк".

По думите му държавата, включително г-н Дянков, също има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява, завърши Хампарцумян.

Според банкера е трудно да бъде прогнозирано икономическото развитие през 2012 г. Средата е непредсказуема, което ще пречи много на бизнеса, смята той.

Аз не вярвам в катастрофалните сценарии за разпад на еврозоната и еврото. По-скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат когато има една такава въпросителна, обясни банкерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5432 |03.01.2012 Дянков сваля лихви . 65| 16193 |29.12.2011 Пръмов: Нашепват ми, че Дянков поглежда към 2 млрд в Сребърния фонд . 30| 5916 |17.12.2011 Дянков: Огънахме се пред синдикатите и забавихме реформите . 0| 7035 |11.12.2011 Отказът от „Бургас-Александруполис” отклонявал вниманието от Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads