Реклама / Ads

1| 5618 |26.07.2013

Банкери махат наказателни лихви, но искат по-скъпи кредити

.
Банкерите са готови да направят известни отстъпки при обсъждането и приеманите на новия закон за ипотечния кредит. Те например са склонни да приемат погасяването на жилищните заеми без утежнения, т.е. без наказателни лихви.
За да могат трезорите да компенсират загубата от планираните приходи обаче, настояват наказателните такси да останат за първата година на заема или максимум до третата, пише „Стандарт”. Освен това са съгласни нивата им да паднат до около 1-2% от дължимата сума при изрядност на клиента. По-либералните банкери дори биха приели в закона да бъде записано и изискването лихвата по кредита да не се променя едностранно или това да става след уведомяване на длъжника и даване на възможност за рефинансиране.

В същото време банкерите са категорични, че не могат да приемат останалите идеи на депутатите като например опрощаване на разликата между размера на ипотечния кредит и настоящата редуцирана от кризата цена, на която се продава ипотекираният имот. Против са и отстъпките да не се отнема от банката единствено за семейството заложено жилище, както е в Испания.

И сега българската съдебна система дава многобройни възможности на длъжника, който е решил да измами банката, и да не си върне кредита, твърдят банкери. Масови са случаите на смяна на адрес, телефон, издаване на нови лични карти с неверни данни и пр. и банката не може да ги открие. В такива случаи кредитните институции отписват задълженията като загуба.

В крайна сметка тежестта от неиздължените кредити се плаща от изрядните кредитополучатели, върху които се стоварват загубите на банките. Лихвите могат да се вдигнат драстично, предупреждават банкови шефове.


Лошите кредити 1 милиард годишно

 

130 хил. несъбираеми потребителски кредити висят на банките, сочи статистиката на БНБ. 15 хил. пък са ипотечните. Всички те са провизирани на 100% и това носи на българската банкова система средногодишни загуби от 1-1,3 млрд. лв. от 2008 г. насам. За сравнение преди годината на кризата тези обезценки са били около 300 хил. лв. годишно. По този начин банките поемат своя дял от риска и не са съгласни да ги обвиняват, че той е прехвърлен само върху кредитополучателите, негодуват банкери. Те предупредиха, че според българското законодателство известно време, след като банката отпише като загуба кредита на длъжника от балансите си, той се изчиства и от кредитния регистър на БНБ. Така той може отново да кандидатства за банков заем с чисто досие, жалват се банкери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Махат и найлоните на пушачите 2| 5485 |18.01.2013 . Банкери въртят бизнес с имоти 1| 5295 |20.01.2012 . Заплатите на родните банкери от 40 до 200 000 лв. 58| 36772 |01.12.2010 . Махат Масларова от НОИ 16| 4367 |19.08.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ