Реклама / Ads
1| 6384 |26.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банкери махат наказателни лихви, но искат по-скъпи кредити

.
Банкерите са готови да направят известни отстъпки при обсъждането и приеманите на новия закон за ипотечния кредит. Те например са склонни да приемат погасяването на жилищните заеми без утежнения, т.е. без наказателни лихви.
 
За да могат трезорите да компенсират загубата от планираните приходи обаче, настояват наказателните такси да останат за първата година на заема или максимум до третата, пише „Стандарт”. Освен това са съгласни нивата им да паднат до около 1-2% от дължимата сума при изрядност на клиента. По-либералните банкери дори биха приели в закона да бъде записано и изискването лихвата по кредита да не се променя едностранно или това да става след уведомяване на длъжника и даване на възможност за рефинансиране.

В същото време банкерите са категорични, че не могат да приемат останалите идеи на депутатите като например опрощаване на разликата между размера на ипотечния кредит и настоящата редуцирана от кризата цена, на която се продава ипотекираният имот. Против са и отстъпките да не се отнема от банката единствено за семейството заложено жилище, както е в Испания.

И сега българската съдебна система дава многобройни възможности на длъжника, който е решил да измами банката, и да не си върне кредита, твърдят банкери. Масови са случаите на смяна на адрес, телефон, издаване на нови лични карти с неверни данни и пр. и банката не може да ги открие. В такива случаи кредитните институции отписват задълженията като загуба.

В крайна сметка тежестта от неиздължените кредити се плаща от изрядните кредитополучатели, върху които се стоварват загубите на банките. Лихвите могат да се вдигнат драстично, предупреждават банкови шефове.


Лошите кредити 1 милиард годишно

 

130 хил. несъбираеми потребителски кредити висят на банките, сочи статистиката на БНБ. 15 хил. пък са ипотечните. Всички те са провизирани на 100% и това носи на българската банкова система средногодишни загуби от 1-1,3 млрд. лв. от 2008 г. насам. За сравнение преди годината на кризата тези обезценки са били около 300 хил. лв. годишно. По този начин банките поемат своя дял от риска и не са съгласни да ги обвиняват, че той е прехвърлен само върху кредитополучателите, негодуват банкери. Те предупредиха, че според българското законодателство известно време, след като банката отпише като загуба кредита на длъжника от балансите си, той се изчиства и от кредитния регистър на БНБ. Така той може отново да кандидатства за банков заем с чисто досие, жалват се банкери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6112 |18.01.2013 Махат и найлоните на пушачите . 1| 5944 |20.01.2012 Банкери въртят бизнес с имоти . 58| 40041 |01.12.2010 Заплатите на родните банкери от 40 до 200 000 лв. . 16| 5079 |19.08.2009 Махат Масларова от НОИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads