Реклама / Ads
34| 5654 |11.12.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банките в шах

.
Световната финансова криза вече сериозно удари банките и у нас и то по-бързо от колкото се очакваше. Кредитните институции преосмислиха рязко политиката и поведението си на финансовия пазар.
 

Някои повече, други по-малко, но по един или друг начин всички усещат тези сериозни трусове на гърба си. Като начало трезорите рязко ограничиха кредитирането и лихвите за част от продуктите се покачиха, наблегна се основно върху привличането на депозити, лихвите по които агресивно растат.

Наскоро в интервю финансовият консултант Кольо Парамов каза, че има данни в последните дни западните банки, които работят на българския пазар да изнасят част от капитала към банките-майки. По думите му световната финансова криза ще се отрази много зле на България. Трезорите у нас изпитват недостиг на пари, кешовата наличност е много ограничена. Според Парамов има преразпределение на финансовите ресурси на майката-банка в чужбина и целенасочено контролиране на този финансов ресурс. Той отбелязва, че самите банки поставят коренно различни финансови условия към кредитополучателите. Слободията беше уникална, но сега ще се върнем към една тежка последователна кредитна неустойчивост и тя ще доведе до пълна стагнация, категоричен бе финансистът. 

За съжаление това, което се случва на финансовия пазар неминуемо ще доведе до сбъдване на неговите прогнози. Вече има тенденция и към свиване броя на кадрите в много банки. В някои трезори правят съкращения на по новите си кадри, предимно тези с временни договори. Набирането на нови съответно е напълно спряло. Усеща се отражение и върху допълнителните възнаграждения, т.нар. "бонуси". Причината за всичко това е спирането на кредитирането. Тоест на банките не са им нужни толкова кредитни експерти, както досега. 

"Тази тежка ситуация ще продължи и през следващата година", прогнозират финансисти. Според тях обаче това, че паричният ресурс се предлага на толкова висока цена (лихвите по някои депозити достигат до 10%) и за такива кратки срокове (1,3,6,12 и т.н. месеца) също не е много благоприятно за финансовите институции. Тоест времето им за преразпределяне на средствата е малко.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7239 |10.12.2008 Нова агенция ще консултира туристическите мениджъри в кризата . 0| 4841 |10.12.2008 Стачка затвори и летището в Будапеща . 0| 9816 |09.12.2008 ПИБ стана на 15 години . 18| 4855 |09.12.2008 Туризмът ще страда много от световната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads