Реклама / Ads
3| 6567 |12.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БЧК: Ще има много удавени, защото няма спасители

.
Чуждестранни туроператори ще си водят заедно с летовниците и спасители заради дефицита им по родното Черноморие и липсата на интерес за стопанисване на някои плажове.
 

През последните години се забелязва тревожна тенденция за намаляване броя на спасителите (с около 1000 души на сезон), желаещи да работят на морските ни плажове. Повечето от тях предпочитат да практикуват професията си в чужбина. Поради тази причина още в средата на м.март Българският Червен кръст изпрати отворено писмо до медиите и някои институции, имащи ангажименти в областта на опазване живота и здравето на българските граждани, а именно МЗ, МОН, ДАМС, МРРБ и Държавната агенция по туризъм.

В писмото се анализира проблемът и са посочени някои конкретни предложения за решаването му.

Във връзка с това на 4 юни т.г. в учебния център на БЧК в Созопол се е провело национално съвещание по проблемите на водноспасителната дейност със специалисти и експерти по водно спасяване.

Според статистиката на службата в страната годишно от удавяне загиват средно около 160 души, като близо 30% от тях са деца до 17 години. Спасените за 2008г. са 2493.

Повече от 43 години Водноспасителната служба при БЧК обучава водни спасители и работи за намаляване размерите на водния травматизъм. Същите в последствие се назначават от концесионери или фирми.

До момента там са обучени над 40 000 водни спасители. Само през изминалата 2007 г. те са подготвили 1094 души. В сравнение с предходната те са със 185 повече, като 806 от тях са добили правоспособност за плувни басейни и само 288 - за открити водни площи и море. Съотношението е почти 3:1 в полза на спасителите на плувни басейни, това е така, защото при тази квалификационна степен изискванията за плувна подготовка са по-ниски, а трудовото възнаграждение е по-високо, отколкото на море.

Въпреки че през последните 15-20 години се построиха много нови басейни с развлекателна и комерсиална цел, рязко намаля броят на басейните за обучение и тренировъчна дейност по плуване, което доведе до ниско ниво на плувните умения при българските младежи, констатират от службата. Бяха преструктурирани ученическите спортни школи, където основно се създаваха бъдещи кадри, включително и за високо спортно майсторство. Важно е да се отбележи, че за влизане в курсовете за водни спасители кандидатите трябва да покрият приемен норматив по плуване, който изисква добра плувна подготовка. Друга причина е намаляващият интерес у младите хора да се занимават със спорт, дължаща се на промяната в ценностната система на обществото, която рефлектира върху подрастващите.

Според Водноспасителната служба причините за недостатъчната мотивация за работа по морските плажове са следните: сезонността на работата; недостатъчното, а понякога и нередовно заплащане, нерядко спасителите работят без трудови договори и без осигуровки; лошите битови условия; недостатъчното и с ниско качество техническо оборудване на спасителния пост и работно облекло; голямата отговорност, която носят спасителите за живота и здравето на хората.

Според изискванията на “Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи” трябва да се назначават двама спасители на пост, които всъщност охраняват водна площ от 10 000 кв.метра и са хората, които при инцидент носят наказателна отговорност. За съжаление през последните години има драстични нарушения на Наредбата и занижен, по-скоро формален контрол. Плажовете, които са отдадени на концесии от МРРБ, се проверяват от специални комисии със заповед на Министерски съвет. БЧК е организация, която подготвя водноспасителни кадри, но държавните институции имат контролни и санкциониращи функции. Ние участваме само като експерти в комисиите, които се изграждат със заповеди на областния управител или кмета, казва Теодора Томова – директор на “Водноспасителна служба”.

763_orig_151106_bg.jpg По морското ни крайбрежие съществуват над 210 плажа, като едва 71 от тях са отдадени на концесия. Съгласно влезлият в сила “Закон за устройството на Черноморското крайбрежие” от 01.01.2008г., с решение на МС в края на м.май т.г. 65 плажа бяха дадени за стопанисване на общините. "Малкото оставащо време за наемане на подизпълнители от общините за обезопасяването на плажовете ни кара да се опасяваме, че през този сезон на доста плажове ще се появят табели с надпис “Плажът е неохраняем”, което няма да спре притока на туристите към тях и рязко ще увеличи риска от водни инциденти", смятат от организацията. По думите на Томова е необходимо да се заостри вниманието на всички институции, имащи отношение по разискваните по-горе проблеми за обезопасяване на морските плажове и плувни басейни. Те предлагат морските общини в най-кратък срок да потърсят и наемат подизпълнители за обезопасяването на плажовете със спасители; Министерство на регионалното развитие и благоустройството да ускори отдаването на морските плажове на концесия чрез договори с ясни ангажименти за организиране на водноспасителната дейност; Институциите, имащи отношение по контрола за изпълнение на “Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи”, активно да упражняват правомощията си; Институциите да се ангажират по-сериозно с повишаване на плувната култура на децата и младежите. Приветстваме програмата на ДАМС “Научи се да плуваш” за безплатно обучение на деца от 2-3 клас; Поддръжка на съществуващите и строителство на нови басейни за обучение по плуване в училищата и детските градини; Да се обсъди въвеждането на задължително обучение по плуване в основните училища.

Неоспорим факт е, че плувната култура има пряко отношение към размерите на водния травматизъм в дадена страна и е задължително условие за подготовката на повече и по-качествени водни спасители.

БЧК има капацитета да подготвя много повече кадри, но само при наличие на желаещи и умеещи добре да плуват млади хора, казаха още от институцията.

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 

За да бъдат вашите емоции край водата само приятни, Водноспасителната служба към Българския Червен кръст Ви препоръчва :

· Консултирайте се с вашия лекар преди да тръгнете на почивка край морето или вътрешните водоеми на страната.

· Къпете се и плувайте само в охранявани от Водноспасителната служба плажове.

· Спазвайте флаговата сигнализация и указанията на спасителите.

· Научете децата си да плуват. Най-добрата профилактика срещу удавянията е умението да се плува.

· Никога не плувайте навътре в морето сами.

ТРИТЕ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА УДАВЯНИЯТА СА :

1. Непознаване на опасностите при къпане и плуване.

2. Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата.

3. Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

Опасностите при къпане и плуване са:

· Дънните ями и прагове (срещат се в морето, реките и язовирите);

· Плуване и скокове в непознати води;

· Плуване и къпане след обилно хранене;

· Употребата на алкохол и наркотични средства;

· Студена вода (рязката промяна в температурата при попадане на човек в студена вода може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането);

· Умора и изтощение (надценяване на собствените плувни умения);

· Мускулни крампи (схващания) – получават се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане;

· Течения и водовъртежи;

· Вълнения и прибой;

· Надуваеми предмети;

· Опасни игри;

· Плавателни съдове – претоварване, плуване в близост до тях, използване на самоделни и нестандартни средства;

· Тинесто дъно и водорасли;

· Напоителни канали.

ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ДОКАЗАЛ, ЧЕ “МОРЕТО Е ДО КОЛЕНЕ”!

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5173 |11.06.2008 Рекламираме българския туризъм по нов начин . 1| 4580 |11.06.2008 Петролът поевтиня след стабилизирането на щатската валута . 7| 5526 |10.06.2008 Протеже на Милен Велчев забъркал скандала с визите в Москва . 1| 8126 |10.06.2008 Нови седем яхтени пристанища ще бъдат изградени у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads