Реклама / Ads
2| 5796 |11.12.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бележим ръст от 16% на мераклиите за спа процедури у нас

.
Записванията за балнеоложки, спа и уелнес програми за България, които продължават 3, 4 и 5 седмици бележат ръст от 16% за следващата година и започват по-рано от други години - още през април.
 

Това съобщи Манол Димитров, ръководител на туристическия информационен център на Съюза на инвеститорите в туризма в Дортмунд, където се проведе среща на организацията Caritas. Caritas подпомага възрастните хора в Германия и работи в тясна връзка с католическата църква. Около 45% от всички пътуващи по света с цел туризъм германци са над 55-годишна възраст.

През 2008 г. от 23 летища в Германия ще се осъществяват чартърни полети до Варна и Бургас. Те ще започнат на 24 април и ще завършат на 27 октомври.

Цените за лятната ваканция на германските туристи, които ще предпочетат България за лятната си ваканция през 2008 г. са атрактивни. Това гласят съобщения в немската преса в навечерието на Коледа и Нова година, когато голяма част от работещите в Германия получават т.н. „коледни пари" Weihnaс htsgeld от своите работодатели. Сумата е около 60 на сто от месечната брутна заплата. Това съвпада със старта на записванията при туроператорите, които обявиха намаления до 20 на сто, ако резервациите за следващата година бъдат направени до 30 януари 2008 г..

Според информация на Съюза на инвеститорите в туризма каталожните цени, предлагани в туристическите агенции за българските морски курорти през 2008 г. остават непроменени. Ценовите си равнища от 2007 г. запазват също Турция, Португалия, Тунис и Мароко. Увеличение с около 4 на сто има при записванията за островите Гран Канария, Тенерифе, Майорка, Менорка, Ибиса, континентална Испания и Кипър. Балеарските острови увеличават рекламния си бюджет за Германия с 18 на сто за 2008 г..

img_4091.jpg
 снимки Вяра Йовева

Туроператорите в Германия като цяло не са доволни от резултатите от търговската 2007 г ., която завърши на 31 октомври. Защото не се оправдаха очакванията им за увеличение на пътуванията. Голяма част от германците вече не пътуват така много в чужбина, заради намалелия си семеен бюджет. Безработицата в Германия падна до най-ниското равнище от 20 години насам, но заплатите на база 7,9 евро на час все още са на средното ниво на Европейския съюз. Поскъпването на горивата и хранителните продукти от 5 до 15 на сто не се компенсира напълно с увеличаването на месечните възнаграждения. Вече 29 процента от немските туристи предпочитат last minute записванията с надеждата да получат възможно най-ниски цени.

За няколко дестинации финансовите постъпления за немските туроператори са удовлетворяващи: Испания, Гърция и Турция. Перманентната реклама във всички немски медии - от евтини 3 и 4-звездни хотели до суперлуксозни 5 звездни хотели и all inclusive ваканционни селища привличат много туристи към тези страни, въпреки увеличените цени.

Драстичното увеличение на цените на горивата и особено на керосина принудиха всички известни авиокомпании да прибавят към цената на полета допълнителна такса от 35 евро средно за близки дестинации и до 90 евро средно за далечни дестинации като Тайланд, Доминиканската република и Малдивите.

В момента турските курорти са хит, защото се предлагат пакети от седемдневни почивки със самолет, полупансион в 4 звездни хотели за 299 евро на човек.

Решаваща при избора на почивка за германците през 2008 г. действително ще бъде цената, особено за семействата с две и повече деца, смята Манол Димитров. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5923 |11.12.2007 Спряха строителството и в Пампорово . 0| 7101 |05.12.2007 Наши фирми и китайски туроператори ще си сътрудничат в туризма . 2| 5223 |05.12.2007 Планираме ваканцията си в последния момент . 0| 5505 |04.12.2007 76% ръст на печалбата си отчете “Св. Св. Константин и Елена”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads