Реклама / Ads
14| 7657 |22.08.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бензинът ще поевтинее, ама друг път, т.е. наесен

.
Литър бензин в Казахстан в момента струва 90 ст., а в Русия – 1,47 лв. Българите купуват най-малко количество горива със заплатите си в сравнение с останалите страни-членки на ЕС, дори там горивото да е по-скъпо.
 

Цените на горивата у нас действително са рекордни към момента, но със сигурност ще паднат през есента, тъй като има буфери, които могат да погасят търсенето, обяви по БТВ енергийният експерт Илиян Василев, с уточнението, че проблемът със стойностите на петролните продукти трябва да се търси извън уравнението „търсене-предлагане”.

 

Пусни видео
Поскъпването идва преди всичко от нестабилната ситуация в еврозоната и федералния резерв на САЩ. Има несигурност на инвеститорите, застраховат се заради намеренията за решаване на дълговата криза и по-голямата намеса на ЕЦБ. Всичко това ражда атмосфера на несигурност, която може да направи така, че да има и по-високи равнища на цените”, посочи Василев.

Той все пак успокои, че малко или много в момента стойността на горивата е достигнала таван, т.е. намира се на прагови равнища. „Ако поскъпне още повече, може да се стигне до унищожаването на пазара и преориентирането на хората към алтернативни горива”, допълни експертът.

 

Към момента цената на горивата у нас се формира по следния начин - 45% е акциз, който е определен и е минималния в ЕС, 40% зависи от суровината, която пък се влияе от международните пазари, и останалите 15% са в полето на България и в тях влизат разходите за транспорт, производство, заплати, съхранение.

 

Към вчерашна дата в 4 страни от ЕС цените на горивата са били по-ниски от тези в България – Латвия, Литва, Люксембург и Румъния. В останалите става въпрос за цени от порядъка на малко над 3 лева, като в Швеция например литър бензин се е продавал за 3,50 лева. Българите обаче могат да си купят най-малко количество горива със заплатите си в сравнение с останалите страни-членки. За сравнение литър бензин в Казахстан в момента струва 90 ст., а в Русия – 1,47 лв.

 

Цената расте драстично не само у нас. След като в Гърция цената на безоловния бензин стигна две евро в курортите, сега и в Германия се наблюдава скок до почти 1.70 евро. Европейската преса коментира, че слабото евро качва цените на горивата в цяла Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6519 |24.01.2012 Бензинът ударно поскъпва . 4| 4909 |19.08.2010 Затягайте колана, повече безработни наесен! . 15| 5661 |25.06.2010 Икономисти: Наесен пак актуализация на бюджета! . 2| 5451 |10.09.2007 Созопол с нови улици наесен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads