Реклама / Ads
2| 6114 |05.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

“Бесиха монополисти” заради цените на горивата

.
Десетки протестиращи срещу високите цени на горивата излязоха на шествия в София, Благоевград, Русе, Перник, Сливен, Кюстендил, Пазарджик, Варна, Бургас и други градове.
 

 

С официално искане, отправено към Министерски съвет, организаторите на протеста от гражданско сдружение СИЛА настояват да се намали ДДС върху горивата, за либерализиране на вноса, както и да се упражнява граждански контрол върху качеството на нефта. Спада в цената на горивото през изминалата седмица, активистите определиха като „минимална победа" и заявиха, че ще продължат да протестират, докато исканията им не бъдат изпълнени.

 

С лозунги, освирквания, шум от двигатели и клаксони започна протестът срещу високите цени на горивата в столицата. Пред парламента негодуващите определиха липсата на комуникация с управляващите като опит на властта на убие гражданската позиция у хората: „Искате ли да видите кои са националните лъжци и крадци на тоя народ? Къде отиват 61%? В кой джоб? Във вашия? Искам да попитам и друго. Комисията, която беше за смъкване на горивата, дали е взела някакви мерки, освен да ходят да се събират да ядат и да пият. Защото решения от тяхна страна вече година и половина няма".

 

Сред исканията на протестиращите са либерализиране вноса на горива, премахване на данъка върху акциза, както и граждански контрол върху качеството на нефта, обясни Васил Илиев от сдружение СИЛА: „Имаме частична победа, с 2-3 стотинки падна цената на горивото. Но това е много малка победа. Смятаме да продължаваме, докато не ни се изпълнят исканията напълно. От Благоевград мирно и тихо са тръгнали над 600 души към София, но полицията ги е спряла. Това е поредният опит на властта да ни смачка, но няма да им се получи. Не искат да ни чуят, но лека полека, когато народът се събуди и излязат все повече хора, ще си постигнем целта, сигурен съм".


Активистите заявиха, че хората в цялата страна ще продължат да протестират срещу високите цени на горивата, докато управляващите спрат да си раздават комисионни и бонуси, а прекратят монопола и регулират цените на горивото, според стандарта на живот на българите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6471 |30.01.2012 Нейденов погва Кауфланд заради кокошите яйца . 5| 6261 |24.01.2012 КЗК погва банките заради двойни тарифи . 6| 17789 |07.12.2011 Офшорка затвори Витоша заради Боровец . 2| 5940 |27.10.2011 ЕК ни погва заради ДДС-правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads