Реклама / Ads
2| 5652 |27.05.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Безмитните магазини - "Захарните петлета", които вече се стопиха

.
След като в края на миналата седмица управляващи и опозиция се обединиха за закриването на безмитните магазини и бе гласувано на второ четене затварянето им, остават броени седмици за тези обекти.
 

Тъй като те ще работят един месец след като законът влезе в сила, тоест три дни след обнородването му в Държавен вестник .

Въпреки нерегламентирания лобизъм , в който бяха обвинени двама червени депутати от избирателни райони с гранични пунктове - Иван Илчев и Стоян Проданов направиха редица стъпки, за да удължат затварянето на безмитните обекти поне до края на годината или още три месеца. В крайна сметка бе оттеглено предложението на Илчев от "Коалиция за България".

Иван Илчев е от Хасково, в чийто район попада и свободната безмитна зона в Свиленград, където се намира и най-голямата бензиностанция на Фуат Гювен. На въпрос на Frognews.bg защо в крайна сметка реши да оттегли предложението си, Илчев отговори така: "Оттеглих предложението си в унисон с решението на парламентарната група. Идеята на предложението ми беше да функционира по-нормално един такъв бизнес, но явно не се възприема от болшинството и от коалиционните партньори и за това го оттеглих. Обвиненията срещу мен, че лобирам за Фуат Гювен са абсолютно несъстояятелни. Това засяга пунктовете в Малко Търново, в Лесово и в Капитан Андреево. Аз съм избран от там, имал съм срещи с мои избиратели и с представители на "Коалиция за България" и т.н. Аз не съм гледал тавана и да съм го измислил това предложение. Всичко беше в интерес на това по-спокойно да се приключи с това, да се даде време на фирмите да приключат с контрагентите си. Такова беше и първото ми предложение и второто, но явно не се възприе от повечето колеги от парламентарната група и реших да го изтегля."

Другият депутат Стоян Проданов, е от района на Ямбол, в който попада ГКПП Лесово. Той беше лишен от депутатския си имунитет заради две повдигнати обвинения. За тежко длъжностно присвояване и и случай на безстопанственост в големи размери.

Проданов не бе открит за коментар, но преди месец пред "Капитал", той каза, че не е лобирал, а е направил официално предложение. По думите му той не познавал никого от фирмите, държащи обектите по граничните пунктове, но те били направили поръчки и доставки и прочие и не можело така да се реже с нож като сирене. 

В крайна сметка решението за закриване на безмитните обекти ще лиши определени фигури от бизнес средите от милиони левове печалба и въпреки че депутатите отричат да лобират за техните интереси успяха доста да протакат този закон, а и става въпрос за огромни загуби от страна на собствениците на магазини. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6678 |27.05.2008 Заплатите в българските курорти настигнаха тези от бригадите в САЩ . 0| 5823 |23.05.2008 Българите отново се насочиха към нашите морски курорти . 0| 5794 |23.05.2008 Българите отново се насочиха към нашите морски курорти . 1| 6123 |23.05.2008 Италианският бизнес ще помага на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads