Реклама / Ads
13| 5631 |13.02.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Беззъбата АСТА стряска родните торенти

.
Пет видeотеки в София и 20 филма алтернатива на файловете в нета
 
Закриването торентите с международен закон е на път да разболее половин България и да докара хората до панически страх от страшната мярка. Проверка на „Торнадо” обаче потвърди, че такава опасност не съществува, а шефът на най-големия сайт за обмяна на информация „Арена” успокои, че няма закон в света, който да спре торентите (виж карето по-долу – б.а.). На 26 януари тази година посланикът ни в Япония подписа т. нар. международен договор АСТА, според който тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество. Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата. Без нито един българин да има идея за това, самоинициативно кабинетът е разгледал подписването на АСТА в две свои заседания, без нито веднъж да се допита до гражданското общество.

Действията обаче не останаха безнаказани. Във форумите буквално се изля Ниагарски водопад от клетви и псувни към крайната мярка за ограничаване на информацията. В мрежата се появиха гневни апели като: „Нека министрите със задна дата да се самонакажат за книгите, които са си разменяли с приятелите си в детството”, защото според закона за авторското право случаят е аналогичен. От друга страна проверка на „Торнадо” установи, че в България няма никакви алтернативи на торентите. В София има едва пет видеотеки. Една от тях се намира в кв. „Лозенец” на бул. „Джеймс Баучер”. Младо момиче ни посрещна и ни разказа, че въпреки торентите все още има клиенти, които си взимат дискове. „При нас идват предимно клиенти над 35-40 години. Един диск струва 3 лв. и може да се ползва 2 дни.

Преди 5 години собственикът ни държеше верига от видеотеки, но остана само с една”, коментира служителката. Тя обаче не отрече, че също тегли филми от торент сайтовете, тъй като там първо излизат новите продукции. На наш въпрос как би убедила жител на кв. Горна баня, на когото е нужен един час в интензивен трафик да си вземе диск под наем, момичето призна, че няма такъв начин. Още преди да навлязат масово торентите у нас, дисковете под наем отново струваха 3 лв. Вместо това обаче излизаше много по-евтино да се купи записан филм срещу левче от квартален гараж под тезгяха. Още тогава, когато нямаше криза, не всеки можеше да си позволи да отделя по 3 лв. всеки ден за филм, който да изгледа или пък да задоволи желанието на децата си. В по-малките градове пък видеотеки въобще липсват.

Другата алтернатива са телевизиите, които бълват стари филми, които повтарят по няколко пъти в годината. Няма човек, който да не е изгледал всичките части на семейните „Сам вкъщи”, „Бетовен”, „Ченгето от Бевърли хилс” и още 20-ина филма, които са дошли до гуша на зрителите. Подобен е случаят и с музикалните дискове, които са изключително скъпи заради ограничения им тираж. Някои от специалистите считат, че ако се забранят торентите, ще се купуват и повече албуми. Това обаче се опровергава именно от страниците за обмяна на информация. Хората, като Мария Илиева и още куп български поп певци, които скачат като ужилени, като чуят за защита на авторските права, са сред най-ниско котираните певци в мрежата.

Елементарна проверка показва, че албумите им са теглени от няколко хиляди потребители, някои от които са си ги качили от любопитство, а след това са дали отрицателни оценки и са оплюли в коментарите жертвите. В това отношение поп фолкът е изпреварил значително изявяващите се като световни звезди поп изпълнители. Още преди 10 години хора като Митко Пайнера се усетиха и си направиха собствена телевизия. Вместо да дават безсмислени пари за албуми, пуснаха всичко в ефир почти безплатно. Осъзнаха, че ерата на касетките и дисковете си отива и остават печалбите от концерти, частни партита в чалга клубове и от партийни митинги.

Осъзнаха го и музикантите от ФСБ, които преди две години записаха албум, който пуснаха напълно безплатно, както направиха преди това от Металика. Единственото, което постигнаха поп изпълнителите с прибързаните си реакции, бе да отблъснат и без това намаляващите си фенове. Такъв беше случаят с Мария Илиева например, която във Facebook написа, че едва ли не хилядите й приятели там не са компетентни по темата и не познават материята с авторското право. Ден след това бе принудена да изтрие съобщението си от социалната мрежа, тъй като бе направена на пух и прах от стотици нейни почитатели в интернет.

Собственикът на Арена: Затварят само пиратите, ние сме законни
„Никой не води дела срещу Арена-БГ и Замунда, а само срещу определени хора, които качват информация в сайтовете или пък са администратори. Трябва да се прави разлика между двете неща”, коментира твърденията на Явор Колев шефът на Арена Елиян Гешев. „Торентите според българските, а и световните закони не са престъпление. Единствено могат да се водят дела срещу частни лица от гражданско-правен характер. Ако Мария Илиева например не е доволна, че в сайта на Арена има качена информация, може да натисне в него определена секция. В нея, ако иска, да напише, че не е доволна от наличието на файлове, за чието авторство претендира. До 6 часа случаят ще бъде проверен и информацията ще бъде премахната. Особено музикантите и певците по-скоро яхнаха новината за подписания договор в Токио, за да си направят реклама на наш гръб.
Освен това не мога да се съглася с поведението на държавните институции, които се занимават със защитата на частни корпоративни интереси. Такава практика не съществува по света”, категоричен е Гешев.

Той успокои всички потребители на торент сайтовете, че няма опасност те да бъдат спрени. „Няма законова възможност за това. Торентите са технология и нито един договор в света не може да я забрани. АСТА се занимава само с нарушения от търговски мащаб, а не с некомерсиална цел. Нито един от хората, които качват файлове, не получава пари за това. Сайтът се издържа от реклами, с които се покриват разходите по поддръжката на сървърите. Всеки, който се интересува, да влезе и да прочете внимателно чл. 25 от Закона за авторското право, за да види, че не се извършва никакво нарушение от наша страна”, категоричен е шефът на торент сайта. На въпрос защо вече две страници за обмяна на информация у нас са затворени, той бе лаконичен: „В България всичко може да се затвори. Привикват те със заплаха, без да има официални операции. В такъв случай собственикът сам си затваря сайта. Специално не познавам хората, които стоят зад затворените сайтове, защото са мишоци и се крият. Аз стоя с лицето и фирмата си пред всички, документите са ми изрядни и няма от какво да се притеснявам.

Явор Колев: Лаици лъжат, че ЕС позволява страниците
„Хората, които пишат из форумите какво ли не, трябва първо да се запознаят със законите, а след това да обвиняват държавата и органите на реда”, коментира пред „Торнадо” шефът на ГДБОП Явор Колев. „В мрежата някой пусна фалшивия слух, че в Европейския съюз нямало забрана за торентите, което не е така. В Холандия например бяха затворени два от най-големите сайтове за обмен на информация. У нас също бяха затворени две подобни страници. Водят се дела срещу най-големите торенти Арена и Замунда. Ние сме предали материалите, остава съдът да си свърши работата. Борим се постепенно с пиратството. Надявам се да имаме краен успех”, заяви Колев.

Поетът Петър Софрониев: Искат да сме нещастни за сметка на кокошките
„Като вземат торентите, едничката радост ни остава токът. Не се знае дали някой ден и него няма да ни откачат”, коментира пред „Торнадо” намеренията на правителството поетът Петър Софрониев. „Като отнемат и това право на българина, да се докосне до класически филми и хубава музика, които не може да си позволи или пък няма откъде да си ги купи, забиват още един пирон в ковчега на просвещението. Къде например можеш да намериш днес „Седемте самураи” на Акира Куросава, освен ако не в интернет? Има стремеж хората да бъдат правени все по-нещастни. Е, за сметка на това можем да се радваме, че кокошките ни поне ще са щастливи. Ще имат 3 квадрата пространство, ще им четат „О, майко моя, родино мила...”, ще слушат Шопен и ще пият минерална вода „Пирин”, както обеща министър Найденов...”, обяви с усмивка хумористът.





Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 40114 |01.12.2010 Заплатите на родните банкери от 40 до 200 000 лв. . 5| 15315 |28.07.2010 Британците – хит №1 на родните плажове . 0| 5123 |18.05.2010 5000 лв. глоба отнесоха родните телекомпании . 0| 5125 |04.05.2010 Доходите и безработицата стряскат българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads