Реклама / Ads
7| 5003 |05.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие

.
Идеите на синдикатите за увеличаване на пенсионната вноска с 3 % е истинско безумие. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на днешното заседание на Тристранката.
 

Остри реакции сред представителите на бизнеса предизвика и предложението всички пари от здравните осигуровки да отиват в системата на здравеопазването, а не както досега 2 % от вноската да се отделят във фискалния резерв.

Според Данев наливането на пари в нереформирани системи чрез “непрекъснато мачкане на икономиката“, е налудничаво, а подкрепата на подобна идея би била израз на паниката на правителството пред задаващите се синдикални протести.

Според него това ще доведе до допълнително потъване на икономиката. Данев коментира още, че начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, е твърде притеснително за бизнеса.

Синдикатите обаче настояват да се върне пенсионната вноска на нивото от 2009 г., когато тя беше 18% от осигурителния доход, с мотива, че така няма да има нужда да се вдига осигурителният стаж за пенсия поне за тази и следващата година.

"Смятаме до края на деня да постигнем това с подпис на премиера", заяви конфедеративният секретар на КТ "Подкрепа" д-р Евгени Душков. По думите му Борисов е приел предложението на синдикатите по принцип, но министърът на финансите не е съгласен.

Тристранката е обсъдила също така вариант от догодина да бъде диференциран минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Предложенията на работодателите са да се диференцира минималният осигурителен доход по професии или по годишни доходи. При диференциация по годишни доходи се предвижда да има четири скали. До 5 400 лв. минималният осигурителен доход да е 400 лв., от 5 400 до 6 500 лв. минималният осигурителен доход да е 450 лв., от 6500 до 7 500 лв. - да е 500 лв. и над 7 500 лв. - 550 лв. В момента минималният осигурителен доход за всички самоосигуряващи се е 420 лева.

Според Велев предложението за нарастване на пенсионната вноска, само за да се увеличи разходната част на бюджета на Здравната каса догодина с 544 млн. лв., означава да се даде половин млрд. лв. за сметка на бизнеса, който тепърва излиза от кризата. Това е необмислено решение, заяви той.

Преди срещата в тристранния съвет Душков заплаши, че КТ “Подкрепа“ ще се оттегли от преговорите, тъй като диалогът станал формален.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че истинските преговори са в социалния диалог. "В края на краищата "Подкрепа" така е решила, въпреки че те в момента водят сепаратистки преговори по друга линия", заяви Кокалов, визирайки преговорите на "Подкрепа“ с правителството по пенсионната реформа, докато КНСБ организира протести и палатков лагер.

Той обяви, че ръководството на КНСБ ще има среща с премиера по темата за пенсионната реформа, която щяла да бъде последен опит преди протеста да се види дали може да бъдат оттеглени промените в Кодекса за социалното осигуряване от парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5454 |28.09.2010 НАП прибра 80 млн.лв. от здравни вноски . 0| 5342 |12.07.2010 Министър опрощава лихви, при платени вноски към НОИ . 5| 5041 |02.06.2010 По-високи цени за топло, по-големи беди за народа . 8| 5213 |10.03.2010 По-високите здравни осигуровки удрят бизнеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads