Реклама / Ads
2| 5365 |28.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът у нас скован от песимизъм

.
Спад с 1.3 пункта в сравнение със септември отбелязва бизнес климатът у нас през октомври, което е поредното понижение на показателя след краткия му период на стабилизиране от март до май тази година. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).
 

С изключение на промишлеността, в останалите отрасли показателят регистрира намаление, като най-големият спад е в отрасъл "Строителство".

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през октомври се покачва с 2.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това повишение е в резултат главно на по-високите очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца.

Леко повишен оптимизъм има и в очакванията за производствената активност и износа през следващите три месеца, съпроводено обаче с намерения за съкращаване на заетите в отрасъла.

Бизнес анкетата отчита също известно забавяне в спада на производствената активност. За последния месец и оценките за осигуреността на производството с поръчки от страната и от чужбина леко се подобряват, като през октомври поръчките осигуряват производство за 4.1 месеца напред. Преди една година обаче тази осигуреност е била 5.9 месеца. С 0.9 пункта се покачва средното натоварване на мощностите в промишлеността за последните три месеца (от юли до октомври) и достига 64.8%.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, посочван от около 57% от предприятията за последните три месеца. Обичайно през последните години проблем с несигурната икономическа среда са изпитвали една трета от предприятията.

През октомври 2009 г. съставният показател "бизнес климат в строителството" се влошава с 8.6 пункта спрямо предходния месец. Понижението се дължи на по-песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията.

Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Осигуреността на производството с поръчки продължава да намалява, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. Очаква се и намаление на персонала.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчната финансова осигуреност, като за последната допринася и нарастването на клиентите със закъснения в плащанията. През октомври се засилва и негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене".

Предприятията, които предвиждат намаление на продажните цени, продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което за единадесети пореден месец балансовият показател е отрицателен (- 10.1%)

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" през октомври се понижава с 0.5 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на слабо влошаване в оценките на настоящата бизнес ситуация.

Същевременно предприятията не очакват съществена промяна в бизнес състоянието си през следващите шест месеца.
Обемът на продажбите през последните три месеца намалява, но с по-бавни темпове. Въпреки че прогнозите за продажбите през следващите три месеца не са по-добри, очакванията за поръчките към доставчиците са по-благоприятни (балансовият показател се покачва с 4.2 %).

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да бъдат главните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, но тяхното негативно влияние намалява в сравнение с предходния месец (съответно с 8.6 и 6.5 %).

Повишава се обаче делът на мениджърите, които посочват конкуренцията в бранша като проблем за дейността им. Обичайно през годините най-силни фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в търговията на дребно, са търсенето и конкуренцията.

По отношение на продажните цени в търговията на дребно анкетата не отчита очаквания за увеличаване на цените.
През октомври 2009 г. съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" отбелязва понижение с 1.4 пункта.
Продължава започналото от август низходящо развитие на бизнес конюнктурата в отрасъла след слабото възстановяване през периода март - юли 2009 година.

По мнението на мениджърите настоящата бизнес ситуация се е запазила почти същата както през миналия месец, но относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца техните прогнози са по-неблагоприятни.
Търсенето на услуги през последните три месеца е намаляло, а и очакванията за следващите три месеца са неговият обем да продължи да се свива. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала.

През последните месеци несигурната икономическа среда неизменно е посочвана като първостепенен фактор с най-силно негативно въздействие върху дейността на предприятията в сектора на услугите. Този фактор е изместил обичайното затруднение - конкуренцията в бранша, което минава на втори план. След тях следват проблемите със слабостите в икономическото законодателство и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите предприемачите продължават да предвиждат, че ще има намаление през следващите три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4816 |12.10.2009 Бизнесът заложи на професионализма в битката с кризата . 12| 5285 |03.09.2009 Бизнесът: Закрийте информационно обслужване . 0| 4852 |05.08.2009 Бизнесът иска намаляване на осигурителните вноски . 0| 11202 |29.07.2009 Младен Мутафчийски: Бизнесът иска Божков, а не Будьони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads