Реклама / Ads

18| 5833 |17.02.2009

Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани

.
Представителите на туристическия бизнес у нас са на мнение, че разходите за туристически визи на граждани от Русия, Украйна и Беларус трябва да се поемат от българската държава.

Това става ясно от експресно проучване, проведено от Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) в периода 11-16 февруари сред 126 собственици, управители на хотели, туроператори и турагенти на територията на цялата страна. 93 на сто от анкетираните подкрепят реализирането на идеята, а едва 5 на сто не я одобряват. 2 на сто от участвалите в анкетата са заявили, че нямат мнение по този въпрос. Идеята е част от пакет от мерки, които представителите на туристическия бранш предлагат на вниманието на председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, вицепремиера Ивайло Калфин, отговарящ за ресор "Туризъм" и членовете на Националния съвет по туризъм. Те се надяват предложенията да бъдат взети предвид по време на тяхното заседание, което ще се проведе на 23 февруари. Освен държавата да поема разходите за визи на граждани от Русия, Украйна и Беларус, закупили туристически пакет от регистриран туроператор, от НХМК предлагат визата да се издава срещу лична карта при пристигане на ГКПП и ваучер от регистриран български туроператор, в който да е посочен номер на хотелската резервация за почивка. От НХМК допълват, че ако все пак руските граждани заплащат визата си, то сумата би могла да бъде символична, конкурентна на Турция, Гърция и Кипър и визата да се заплаща и полага при влизане в страната, както е в Египет например. От НХМК предлагат още да се облекчи процедурата и да се намали таксата за издаване на визи за туристи от Македония, Косово, Сърбия, Албания (по предварителни данни на ДАТ за посещенията на чужди туристи у нас за януари-септември 2008 г., чувствително са намалели туристите от Сърбия със - 73.4% и Македония с - 71.4%). Освен това консулските отдели могат да приемат документи с удължено работно време при наближаване на празници като Коледа, Нова година, Великден, допълват хотелиерите.

От НХМК формулират и няколко предложения към антикризисната програма, която предстои да бъде изработена от ДАТ:

- Да бъде намален ДДС за услугите в областта на туризма (или най-малко да се намали ДДС за българските граждани)

- Общините да намалят курортната такса.

- Да се увеличи бюджета за реклама. Да бъде предвиден допълнителен бюджет за реклама в основните дестинации, генериращи туристи за България.

- ДАТ да обърне внимание на националната реклама в съседните балкански държави и да преговаря с МВнР за облекчаване на визовите процедури и разходи за същите.

- Националният съвет по туризъм да лобира пред националния превозвач за намаляване цените на самолетните билети и увеличаване на рейсовете от Русия, тъй като те остават не само основно перо от разхода за формиране на туристическия продукт, а и влияе съществено на решението на туристите за избор на дестинация.

- Държавата да приеме антикризисни мерки изразяващи се в дотации в самолетните превози от Москва, Санкт Петербург и други големи градове в Русия.

- Преговори с авиокомпании за промоции при пътуване към България по редовни полети, напр. самолетни билети с голяма отстъпка до София и Варна при предплатено хотелско настаняване извън натоварените сезони. Да се обсъди предложение за намаляване на държавните летищни такси и такса обработка на пътници за всички организирани туристи преминали през летища Бургас и Варна.

- Държавна субсидия за всички български туристи, почивали повече от 5 дни в български зимен или черноморски курорт, под формата на “cashback" или данъчни преференции.

- Съкращаване на персонала на ДАТ . Намаляване на разходите за издръжка на ДАТ

- Преговори с хотелиерските организации за стимулиране на българите да почиват в България, чрез намаления в цените за хотелско настаняване и напр. раздаване на ваучери за почивка в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. България на Destinations’2009 5| 4497 |16.02.2009 . Сдружения в туризма настояват за антикризистна програма и нов закон 11| 4871 |12.02.2009 . Най- популярните имоти за руснаците са в България 8| 4869 |24.01.2009 . България ще бъде предпочитана за почивка от британците през 2009-а 5| 4372 |08.01.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ