Реклама / Ads
5| 5776 |23.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът и политици обсъдиха намеренията си за изборите

.
От днес започват серия тематични дебати между представители на бизнеса и политическите сили, които имат потенциал за участие в следващото Народно събрание.
 

Огромният риск пред България, е че освен в икономическата криза, ние се намираме в криза на доверието към институциите. Това каза Лидия Шулева на първия от поредицата дебати с бизнеса. Според Шулева - от особено значение е прилагането на антикорупционни политики за налагане на ред при разходването на средства от европейските фондове и програми. „Ние не се намираме в етап на развитие и растеж, а вървим към режим на оцеляване”, заяви Шулева. По думите й - мерките трябва да са свързани с намаляване на държавната намеса в икономиката. „Ние ще настояваме за намаляване на данъчноосигурителната тежест, подобряване на бизнес средата, намаляване на всички неефективни публични разходи”, категорична бе Шулева. Според нея е необходимо да се направи ревизия на бюджета.

Владислав Горанов от ГЕРБ посочи, че ролята на държавата може да бъде сведена към обръщането на специално внимание към туризма, като експортна политика.
Според Горанов кредитирането не трябва да бъде самоцел. „Няма нищо лошо в това, което се прави - да се налива ликвидност в търговските банки, но при действащото стагнирано потребление, това ще доведе до допълнително натрупване на лоши кредити”, заяви Горанов.
Според него максимално бързо Българската фондова борса трябва да бъде отдадена на борсов оператор. „Влизането в еврозоната няма да стане лесно и бързо и е възможно най-рано 2013 г.”, посочи Горанов. ГЕРБ се обяви за запазване на валутния борд. По думите му, обаче излишъците не са най-добрия сценарий по време на криза.
Това, че има криза не значи, че не трябва да се приватизира, посочи от своя страна икономистът от НДСВ Владимир Каролев.

Целта е обществото и в частност бизнесът да се запознаят с програмните намерения и експертната подготовка на партиите и коалициите преди предстоящите избори за национален и европейски парламент това лято.

Участие в дискусиите са потвърдили следните политически формации (по азбучен ред): ПП „Атака”, БСП, ПП „ГЕРБ”, ДПС, ДСБ, Движение „Напред”, НДСВ, СДС.

Ще се проведат седем дискусионни форума, изцяло на икономическа тематика, като участниците ще получават въпросите предварително, за да се подготвят.

Идеята е да разберем каква е подготовката на политиците да управляват страната в условията на тежка финансова и икономическа криза и ще очакваме да чуем конкретни икономически параметри, а не политически компромати, каза Божидар Данев.

От 11.00 в зала 11 на НДК (кино „Люмиер”) стартира първият от седемте тематични дебата. Участие вземат Петър Кънев; Владислав Горанов; Йордан Цонев; Димитър Бъчваров; Свилен Габровски; Милен Велчев; Мартин Димитров; Божидар Данев; Васил Велев; Емил Хърсев; Огнян Донев.

Темата е: „Българският проект – икономически приоритети в условията на криза, експортна политика, чуждестранни инвестиции, кредитна политика, капиталов пазар, еврозона, данъчна и бюджетна политики”.

Дебатите ще са под мотото „ИЗпити, ИЗводи, ИЗбори `2009” и ще се проведат в периода 23 февруари – 13 април 2009 г., всеки понеделник, от 11.00 до 13.30 ч, в Зала 11 на НДК (кино „Люмиер”).

Седемте дебата включват по четири блока от по 35 минути.

Експозета на представителите на партиите (до 4 минути на участник); Сблъсък на позиции между отделните представители на партиите; Въпроси (и коментари) от страна на представителите на бизнеса и отговори от политиците; Въпроси от страна на публиката и отговори на политиците.

Водещи ще бъдат главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, журналистите от Дарик Диана Найденова, Кирил Вълчев, Мартин Карбовски, колегите им от Нова тв Цветанка Ризова и Николай Дойнов и собственикът на Дарик радио Радосвет Радев.

Подробна информация за дебатите ще бъде публикувана на специално създадения за целта сайт https://debati.bia-bg.com.

Той бе открит на 20 февруари и дава възможност потребителите да гласуват кой от участниците в съответния дебат се е представил най-добре, както и да правят коментари.

В края на дебатите ще се обобщят всички представени програми и платформи, а информацията ще бъде систематизирана в отделен продукт, за да може да се проследи доколко предизборните обещания действително са изпълнени.

 Дискусионните форуми ще се съсредоточат върху следните теми:
Българският проект – икономически приоритети в условия на криза – експортна политика; чуждестранни инвестиции; кредитна политика; капиталов пазар; еврозона; данъчна и бюджетна политики (23 февруари), Социална политика – пазар на труда, безработица, социално и здравно осигуряване; човешки ресурси; образование, наука, иновации (9 март); Енергетика – енергиен пазар; енергийна ефективност; вътрешни енергийни ресурси; промени в климата; СО2 (16 март), Взаимодействие между законодателната, изпълнителната и съдебната власти – сива икономика, корупция, конфликт на интереси; регулаторни режими; административна недостатъчност; електронизация на административните услуги (23 март); Регионалното развитие – отговорност на държавата и общините – инфраструктура; еврофондове; публични инвестиции и публично-частни партньорства; селскостопанска политика; Шенген (30 март); Българският „петрол” – неоползотворени възможности на българската икономика (6 април); Българската икономика през следващите 4 години – обобщение на управленските приоритети (13 април). Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6553 |17.02.2009 Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани . 0| 7410 |09.12.2008 Обсъдиха отражението на световната финансова криза върху България . 1| 5198 |26.11.2008 Бизнесът определи кои са топ университетите у нас . 1| 5049 |16.01.2008 14 номинирани за конкурса "Мистър/Мисис Икономика 2007", политиците в отделна категория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads